TÜİK'in 3 Ocak'ta açıklayacağı veriler, emekli maaş zamlarını belirleyecek. Şu anki en düşük maaş olan 7.500 TL'nin üzerine zam yapılması planlanmakta. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in bütçe çalışmaları ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatları ile emeklilere yönelik ekonomik desteklerin artırılması hedefleniyor.

Yeni Maaş Zammı Nasıl Hesaplanıyor? 

Maaş zammı hesaplamalarında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) artışı dikkate alınıyor. Haziran ve Ekim ayları arasındaki TÜFE artışı %29.41 olarak gerçekleşmiş. Memur zammı ve enflasyon farkıyla birlikte, memurlar için %40.39'luk bir artış söz konusu. Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon tahmini %65 olarak belirlendi.

Nihai Zam Oranları

Kasım ve Aralık aylarının enflasyon verileri ile emekli maaş zamları ve refah payları netleşecek. Şu anki tahminlere göre, 6 aylık enflasyon oranı %37.76, SSK ve Bağ-Kur emeklileri için zam oranı aynı oranda, memur enflasyon farkı %29.96, ve memurlar için toplam zam %49.46 olacak.

Örnek Maaş Hesaplaması

10.000 TL kök maaşı olan bir emekli vatandaşın, yeni hesaplamalara göre maaşı %37.76 zamla 13.776 TL'ye çıkacak. Bu maaşa %4'lük ek ödeme de eklendiğinde, emekli vatandaşın hesabına yansıyacak tutar 14.327 TL olacak.