6 Şubat'ta meydana gelen ikinci depremde Elbistan'da 3 bloklu Sağlam Evleri Sitesi'nden B Blok yıkıldı, 4 kişi hayatını kaybetti. Başsavcılık tarafından başlatılan soruşturma sonucunda 5 kişi gözaltına alındı ancak şüpheliler, sorgularının ardından yurt dışı çıkış yasağı ile serbest bırakıldı.

Elbistan Belediyesi tarafından düzenlenen ıslak imzalı yapı kullanım izin belgesinde fenni mesul ve mimar olarak gösterilen Mehmet Şahin, ifadesinde suçlamaları reddetti. İlkokul mezunu bir fırıncı olduğunu belirten Şahin, isminin dosyada nasıl yer aldığını anlamadığını söyledi. Şahin'in, mimarlık iddiasıyla serbest bırakılması, sosyal medyada ve kamuoyunda büyük bir skandal olarak değerlendiriliyor.

Resmi Evrakta Sahtecilik İddiası

Depremde yaşamını yitiren Ömer Koç, annesi ve babasının ölümü üzerine dosyayı incelediğinde, fenni mesul olarak gösterilen Mehmet Şahin'in ilkokul mezunu bir fırıncı olduğunu fark etti. Ayrıca, yapı kullanım izin belgesindeki bilgilerle ifade tutanağındaki bilgilerin aynı olduğunu ancak imzaların farklı olduğunu belirtti. Koç, belediyenin, ölenlerin bulunduğu B ve C bloklara ait hiçbir evrakı savcılığa göndermemesini ve dosyada sahtecilik iddialarını araştırmasını talep ediyor.

Belediyenin İhmaline Dikkat Çekildi

Ömer Koç, Elbistan Belediyesi'nin 11 aydır imar dosyasını savcılığa göndermemesi ve soruşturmanın ilerlememesi üzerine belediyenin idari sorumluluğunu gündeme getiriyor. Ayrıca, dosyanın neden geri gönderildiği ve kim tarafından teslim alındığı konusunda belirsizlik olduğunu ifade ediyor.

"BU AÇIKÇA RESMİ EVRAKTA SAHTECİLİKTİR"

Depremde babası Cemal ve annesi Remziye Koç'u kaybeden Ömer Koç, depremin üzerinden 11 ay geçmesine rağmen soruşturmada hiçbir ilerleme olmadığını belirtti. İlkokul mezunu birinin Elbistan Belediyesi'nce mimar olarak gösterilmesinin skandal olduğunu ifade den Koç, şunları söyledi:

"Depremde anne ve babasını Bu depremde ben annemi ve babamı kaybettim. Bu sitede annem ve babam dışında 2 kişi daha hayatını kaybetti. 4 kişinin ölümüyle ilgili Elbistan Cumhuriyet Başsavcılığı’nca bir soruşturma başlatıldı. Ekim ayında soruşturma dosyasını incelediğimde dosyada 5 şüphelinin olduğunu fark ettim ve şüphelilerden birinin ifadesi dikkatimi çekti. Fenni mesul olarak gözaltına alınan Mehmet Şahin, ilkokul mezunu bir fırıncı olduğunu, bu nedenle de fenni mesul olmasının, mimar, mühendis olmasının imkansız olduğunu söylüyor. Bu kişi, Haziran ayında itiraz dilekçesi veriyor, mahkemeye başvuruyor yurt dışı çıkış yasağının kaldırılması için. O talep de reddediliyor ve isim benzerliğinden dolayı mağdur olduğunu söylüyor. Günümüzde isim benzerliğinden bir kişinin mağdur olması zor. Bunu araştırdığımda, depremin enkazından çıkardığım için eşyaların arasında evin yapı kullanım izin belgesini buldum. Yapı kullanım izin belgesindeki Mehmet Şahin’in kimlik ve adres bilgileri ile ifade tutanağındaki kimlik ve adres bilgilerini karşılaştırdığımda birebir aynı olduğunu ancak imzaların farklı olduğunu fark ettim. Daha sonra ben bu Mehmet Şahin ile görüştüm, kendisi bana ‘Keşke tek dosyam sizin olsa, sizin dosya dışında 6 dosyam daha var benim’ dedi. Yani ilkokul mezunu bir fırıncı, depremle ilgili 7 ayrı soruşturmada şüpheli olarak gözüküyor. Belediye bununla da yetinmeyip Mehmet Şahin’e mimarlar odası sicil numarası da vermiş. Bu yapı kullanım izin belgesi Elbistan Belediyesi tarafından düzenlenen ıslak imzalı bir belge, yani resmi bir belge. Resmi bir belgede alakasız bir kişinin isim, kimlik, adres bilgileri yer alamaz, yer alıyorsa bu açıkça resmi evrakta sahteciliktir. Biz bu soruşturmalar devam ederken Elbistan Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan buna ek olarak resmi evrakta sahtecilik suçundan da resen bir soruşturma başlatmasını bekliyoruz. Bunun yanında Elbistan Belediyesi’nin de burada idari bir soruşturma başlatması gerekir çünkü ortada apaçık bir şekilde resmi evrakta sahtecilik var.

11 ay geçti depremin üzerinden ancak halen bizim binanın fenni mesulü tespit edilemedi. Sebebine gelince, Elbistan Belediyesi imar dosyasını halen savcılığa göndermedi. En son cumhuriyet savcısı 27 Ekim’de belediyeye müzekkere yazarak dosyayı istedi ancak bırak dosyayı göndermeyi belediyeden müğzekkereye cevap dahi yazılmadı. Belediyeye gittim, Sağlam Evleri Sitesi dosyası belediyede mevcut, dosyaya baktım. İşin garip olan tarafı şu, dosya içerisinde ölümün olmadığı A bloğa ait zemin etüt raporu, proje gibi bütün evraklar mevcutken, ölümlerin yaşandığı B ve C bloğa ait hiçbir evrak yok. Belediye, ‘Daha önce bu dosyayı savcılığa gönderdik geri aldık’ dedi. Savcıyla görüştüm, savcı da ‘Doğru. Biz dosyayı geri göndermiştik’ diyor. Yani dosya niye geri gönderiliyor, kim gönderiyor, kim teslim alıyor o da belli değil. Bizim beklentimiz, bu soruşturmanın bir an tamamlanıp sorumlular kimse tespit edilerek yargı önüne çıkarılmasıdır."