Türkiye Cumhuriyeti'nin ikinci cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün üç çocuğundan biri olarak doğan Erdal İnönü, Türk siyasetine ve bilim dünyasına damga vurmuş bir isim olarak hatırlanıyor. 6 Haziran 1926'da Ankara'da doğan İnönü, Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik-Matematik Bölümü'nden mezun olduktan sonra ABD'ye giderek Kaliforniya Üniversitesi Teknoloji Enstitüsü'nde yüksek lisans ve doktora eğitimi aldı.

Türkiye'ye dönüşünden sonra Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi'nde öğretim üyeliği ve doçentlik unvanı kazandı. Ardından yurtdışında araştırmalarda bulunarak bilim dünyasına katkılar sağladı. İnönü, siyasi kariyerine 12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından öğretim üyeliğini bırakarak girdi.

SODEP'in kurulmasına öncülük eden İnönü, partisinin SHP ile birleşmesinde de etkin bir rol oynadı. Bu birleşme sonucunda SHP'nin genel başkanı olan İnönü, Türk siyasetinde etkili bir pozisyon elde etti.

İnönü liderliğindeki SHP, 1989 yerel seçimlerinde oyların yüzde 28,7'sini alarak birinci parti konumuna yükseldi. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerdeki belediye başkanlıklarının birçoğunu kazandı.

1991'deki erken genel seçimlerde ise SHP, oyların yüzde 20'sini alarak Türkiye genelinde üçüncü parti oldu. Bu dönemde Halkın Emek Partisi (HEP) ile yaşanan anlaşmazlıklar İnönü'nün parti içindeki durumunu güçlendirdi.

SHP'nin 1992'deki olağanüstü kurultayında İnönü, genel başkan olarak tekrar seçildi. Ancak, SHP'den ayrılan Deniz Baykal ve ekibi CHP'yi yeniden kurarak Türk siyasetine geri döndüler.

1995'teki SHP-CHP birleşmesinin ardından İnönü, CHP'nin "Onursal Genel Başkanı" olarak seçildi ve DYP-CHP koalisyon hükümetinde Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı.

Siyasi kariyerini noktaladıktan sonra bilim ve eğitim alanında çalışmalarına devam eden Erdal İnönü, 31 Ekim 2007'de ABD'de hayatını kaybetti. Cenazesi Türkiye'ye getirilerek Ankara'da defnedildi. Fizik alanındaki çalışmaları nedeniyle Wigner Madalyası'na layık görülen İnönü, Türk bilim dünyasına önemli katkılarda bulunmuş bir isim olarak hatırlanıyor.