Yapılan yeni bir araştırma, haftada sadece 25 dakika (günde yaklaşık 4 dakika) spor yapmanın beyni güçlendirmek ve bilişsel gerilemeyi önlemek için önemli olduğunu ortaya koydu. Journal of Alzheimer's Disease'de yayımlanan çalışma, yaşları 18 ile 97 arasında değişen 10 bin sağlıklı erkek ve kadının beyinleri üzerinde yapıldı.

Araştırmacılar, haftada en az 25 dakika spor yapan kişilerin beyinlerinin düşünme ve hafıza ile ilgili bölgelerinin yaşa bağlı olarak daha büyük olduğunu belirledi. Bu sonuçlar, daha önceki çalışmalarda ortaya konan, beyin hacminin yaşlandıkça küçüldüğü bulgularını tersine çeviriyor.

Washington Tıp Üniversitesi'nden Cyrus A. Raji, yaşa bağlı olarak beynin küçülmesinin bireysel bir durum olduğunu ve her yıl belirli bir oranda beyin hacminin kaybedildiğini söyledi. Raji, araştırmanın bulgularının önemli olduğunu ve düşük eşiğin birçok kişi için spor yapmayı teşvik edici bir faktör olabileceğini ifade etti.

Raji, "Mevcut kamu sağlığı önerileri haftada 150 dakika ılımlı fiziksel aktivite öneriyor. Bizim çalışmamızın sonuçlarıysa teşvik edici. Çünkü birçok kişi için başarılması daha kolay bir eşik sunuyor ve bu yine de beyin sağlığına fayda sunabilir" dedi.

Barcelona Beyin Araştırmaları Merkezi'nden nörolog Juan Domingo Gispert, araştırmanın akla yatkın olduğunu ancak bu tip çalışmaların birden fazla yorumun konusu olabileceğine dikkat çekti. Gispert, sporun beyin sağlığına etki etse de Alzheimer gibi hastalıkların semptomlarının ortaya çıkmasının uzun bir süreç gerektirdiğini vurguladı.