İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) tarafından katma değeri yüksek tarımsal ürünlerin yaygınlaştırılmasına yönelik başlatılan "Altın Tohumlar" projesi, bu ay da önemli bir konuyu ele aldı. Proje kapsamında, "Nasıl Ceviz Yetiştiricisi Olunur?" sorusu masaya yatırıldı.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü'nde görev yapan Prof. Dr. Mehmet Sütyemez, üniversite olarak 15 yıldan fazla bir süredir ceviz yetiştiriciliği konusunda ıslah ve verim artırıcı çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Sütyemez, yeni türlerin geliştirilmesi konusunda önemli adımlar attıklarını vurguladı.
DİRİLİŞ CEVİZİ, CHANDLER’DAN DAHA ERKEN VE DAHA VERİMLİ
Prof. Dr. Sütyemez, geliştirdikleri “Diriliş” türü cevizin, son 3 yılda elde edilen sonuçlara göre Chandler çeşidinden yüzde 15 daha verimli olduğunu dile getirdi. Bu türün, Chandler’a kıyasla 15-20 gün daha erken hasat edildiğini ifade eden Sütyemez, ceviz yetiştiriciliğinde bu tür inovasyonların büyük fark yarattığını söyledi.
ISLAH PROGRAMLARINDA DEVLET VE ÖZEL SEKTÖR İŞ BİRLİĞİ
Ceviz yetiştiriciliğinde verimi daha da artırabilmek için devlet ve özel sektör iş birliğinin kritik olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Sütyemez, "Islah çalışmalarının daha da desteklenmesi halinde Türkiye’deki ceviz üretiminde önemli bir sıçrama kaydedebiliriz" şeklinde konuştu.