Depreme karşı her bina için modelleme yapabilme yeteneğine sahip MATAM, İstanbul Teknik Üniversitesi Ayazağa Kampüsü'nde düzenlenen tanıtım toplantısı ile duyuruldu. MATAM, Marmara Bölgesi ve Türkiye genelindeki aktif fayların oluşturduğu tehlike ve risklere dair dinamik, sayısal, interaktif tehlike ve risk haritalama tekniklerini kullanarak çalışmalar gerçekleştirecek.

İş Bankası'ndan MATAM'a Büyük Destek

Araştırma merkezi, İTÜ'nün öncülüğünde İş Bankası'nın sağladığı destekle kuruldu. İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, toplamda 6 milyon 120 bin euro destek verdiklerini açıkladı. Bu destek, 1999 depreminden 2023'e kadar olan süredeki bütçenin yüzde 15 daha fazlasını kapsıyor.

Bina Bazlı Deprem Senaryolarına Odaklanacak Çalışmalar

MATAM'da ayrıca, bina bazlı ivme haritaları oluşturulacak ve deprem senaryoları hazırlanacak. Bu senaryoların kullanımıyla kentsel dönüşüm, sanayi planlama ve afete hazırlık altyapısı için veri setleri üretilmesi hedefleniyor. MATAM'da görev alacak akademisyenler, farklı disiplinlerde bir araya gelerek ortak çalışmalar yürütecek.

MATAM, Türkiye'nin Deprem Araştırmalarına Yeni Bir Boyut Getiriyor

Projenin amacı arasında, Türkiye'deki aktif faylarla ilgili tehlikelerin haritalanması, jeokronoloji laboratuvarı oluşturulması, verilerin özel bir arşiv veri bankasında tutulması ve ülke genelindeki paleosismoloji çalışmalarına destek olunması bulunuyor. MATAM, Türkiye'nin deprem risklerini daha iyi anlamak ve gelecekteki felaketlere karşı hazırlıklı olmak adına önemli bir adım olarak öne çıkıyor.