Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı, kent genelinde meydana gelen depremlerin ardından yürütülen soruşturmalarla ilgili son durumu yazılı olarak duyurdu. Açıklamada, depremlerin yol açtığı çökme ve hasar sonucu birçok vatandaşın hayatını kaybettiği, yaralandığı belirtilerek, bu felaketi takip eden adli süreçle ilgili bilgiler paylaşıldı.

Soruşturma Detayları

  • Depremler: 06/02/2023 tarihinde Pazarcık ilçesinde 7.7, Elbistan ilçelerinde ise 7.6 büyüklüğünde iki ayrı deprem meydana geldi.
  • Hasar ve Kayıplar: Kahramanmaraş il merkezi ile Pazarcık ve Türkoğlu ilçelerindeki binalarda meydana gelen çökme ve hasar sonucu birçok vatandaş hayatını kaybetti, birçok kişi yaralandı.

Adli Süreç

  • Başlatılan Soruşturmalar: Depremler sonrasında Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturmalar kapsamında bugüne kadar 94 dosya için iddianame tanzim edilerek dava açıldı.
  • Tutuklu Dosyalar: Deprem Soruşturmaları Bürosu tarafından düzenlenen iddianamelerin büyük çoğunluğu tutuklu şüphelilere yönelik oldu. 05.02.2024 itibariyle tutuklu dosyalar tamamlanarak davalara açıldı.
  • Derdest Dosyalar: Halen 628 soruşturma dosyası derdest durumda olup, bu dosyaların en kısa sürede tamamlanarak hukuki sonuca bağlanması planlanıyor.

İlçe Savcılıklarının Çalışmaları

  • Turkoğlu Cumhuriyet Savcılığı: Asliye Ceza Mahkemesine 11 iddianame, Ağır Ceza Mahkemesine düzenlenmek üzere 6 fezleke tanzim edildi. Derdest kalan 18 soruşturma dosyasıyla ilgili işlemler en kısa sürede tamamlanacak.
  • Pazarcık Cumhuriyet Savcılığı: Asliye Ceza Mahkemesine 3 iddianame, Ağır Ceza Mahkemesine düzenlenmek üzere 8 fezleke tanzim edildi. Derdest kalan 28 soruşturma dosyasıyla ilgili işlemler en kısa sürede tamamlanacak.

Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı, deprem soruşturmalarının etkin bir şekilde devam ettiğini ve hukuki neticelere en kısa sürede ulaşmayı hedeflediğini belirtti.