Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi, yerli balık üretimine dikkat çekmek amacıyla Karacasu Kampüsü’nde bir balık işleme ve pişirme etkinliği düzenledi. Merdan Balıkçılık’ın sponsor olduğu etkinlikte, Türk Somonu, Kırmızı Benekli Alabalık, Hamsi, Palamut ve Mezgit gibi balıklar işlenip farklı tekniklerle pişirildi. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri, buğlama, kızartma ve kömür ateşinde pişirme gibi yöntemlerle hünerlerini sergiledi.

Üniversite ve Sektör İş Birliği Öne Çıktı
Etkinlikte KİÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Bakan ve Merdan Balıkçılık Sahibi İbrahim Sarı da balık pişirme becerilerini sergiledi. Rektör Prof. Dr. Bakan, yerli balık üretimine dikkat çekmenin yanı sıra gastronomi öğrencilerinin hem Türk mutfağını hem de dünya mutfağını öğrenme fırsatı bulduklarını vurguladı. Bakan, Kahramanmaraş’ın tatlı su kaynaklarıyla balık üretiminde önemli bir konuma sahip olduğunu belirtti.

Kahramanmaraş Balık İhracatında Öncü Şehirler Arasında
Kahramanmaraş’ın denizi olmamasına rağmen yılda yaklaşık 18 bin ton balık ürettiğini ve bu üretimin 7 bin tonunun 54 ülkeye ihraç edildiğini söyleyen Prof. Dr. Bakan, şehirdeki su ürünleri işleme tesisi kapasitesinin Türkiye’de birinci, Avrupa’da ise üçüncü sırada olduğunu ifade etti. Bu durumun Kahramanmaraş’ı su ürünleri sektöründe rekabetçi bir konuma taşıdığını belirtti.

Türk Somonu Dünya Çapında Yükseliyor
Merdan Balıkçılık Sahibi İbrahim Sarı, özellikle Türk Somonu’nun dünya çapında ilgi görmeye başladığını ve Norveç’e rakip olduğunu ifade etti. Sarı, Türk patentli somonun dünya sıralamasında ikinci sıraya yükseldiğini ve bu başarının ihracata da yansıdığını söyledi.

Festival Havasında Geçen Etkinlik Büyük İlgi Gördü
KİÜ Rektör Yardımcıları, öğretim üyeleri ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirilen etkinlik, renkli anlara sahne oldu. Hazırlanan balıklar konuklara ikram edilirken, yerli balık üretimi ve gastronomi eğitimi konusunda önemli bir farkındalık oluşturuldu.