Kahramanmaraş'taki Direkli Mağarası'nda yapılan kazılarda yaklaşık 12 bin yıllık olduğu tahmin edilen bir mezar keşfedildi. Bu yılki kazılar, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından daha küçük bir ekip ile gerçekleştirildi. Kazı Başkanı ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cevdet Merih Erek, bu keşfin, bölgedeki geçmişle ilgili önemli bilgiler sağladığını belirtti.

Kazılar sonucunda bugüne kadar üç mezar keşfedildi. Mezarların birinde iskelet bulunurken, diğerleri içi boş olarak bulundu. Bu mezarların dört köşe taşlarla oluşturulduğu görüldü. Bulunan mezarlar arasındaki tarih farklarına göre en eskisinin 12 bin yıl öncesine dayandığı tahmin ediliyor.

Direkli Mağarası'nda yapılan bu kazılar, Epipaleolitik dönem olarak adlandırılan, avcı-toplayıcı yaşam tarzına sahip insanların geçmişlerine ışık tutuyor. Bu insanlar henüz köyler inşa etmeyen, göçebe bir yaşam tarzı sürdüren topluluklar olarak biliniyor.

Kahramanmaraş'taki Direkli Mağarası'nda yapılan kazılarda yaklaşık 12 bin yıllık olduğu tahmin edilen bir mezar bulundu. Kazı Başkanı ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cevdet Merih Erek, bu yılki kazıların, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bu yıl daha az ekiple gerçekleştirildiğini anlattı.

Bölgede 2007'den bu yana gerçekleştirilen kazılarda 3. mezara ulaştıklarını dile getiren Erek, ilk mezarı 2009'da, ikincisini ve içinden iskelet çıkan mezarı 2019'da, son mezarı da 2023 kazı sezonunda bulduklarını hatırlattı.

Mezar taşlarla oluşturulmuş

Buldukları mezarların dört köşe yani 90 derece açı yapacak şekilde taşlarla oluşturulduğunu ifade eden Erek, "Bu tarihte yaşayan insanların bir kavim adı ya da bir isim altında yaşayıp yaşamadıklarını bilemiyoruz, bundan dolayı biz onları adlandırırken sadece avcı-toplayıcılar diyoruz. Epipaleolitik, göçmen bir hayat biçimiyle yaşayan insanların son dönemidir; daha sonrasında düzlüklere ve tepelere binalar inşa ederek köy yerleşimleri kurmaya başlıyorlar. Direkli Mağarası, Kahramanmaraş'taki insanlık tarihi kronolojisini eskiden yeniye doğru tamamlayan noktalardan biri." diye konuştu.