Kahramanmaraş depreminden sonra herkes "Fay hattı benim evimin içinden geçer mi?" diye sorup, sorularına cevap arıyordu. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından yayınlanan diri fay haritasına göre Türkiye'de diri fay hatları üzerinde bulunan ve deprem riski taşıyan iller belirlendi. Güncellenen haritada 485 aktif fay tespit edildi.

Kahramanmaraş'ta meydana gelen deprem nedeniyle 10 ilin bilançoları ağır basarken önlem almak isteyen vatandaşlar MTA tarafından yayınlanan aktif fay hattı haritalarını araştırıyor. Evlerinin altından fay hattı geçiyor mu sorusuna yanıt arayan vatandaşlar, fay hattı üzerinde hangi illerin işaretli olduğunu öğrenmek istiyor. İşte güncellenen MTA aktif fay hattı haritası...

MTA DİRİ FAY HARİTASI YAYIMLANDI

 

NTV'nin aktaradığı habere göre MTA, resmi web sitesinde güncellenmiş gerçek zamanlı tomogramlar sağlıyor. Maden Tetkik ve Arama Kurumu'ndan (MTA) alınan aktif fay hattı haritaları yayınlandı. Fay üzerinde 45 il ve 110 ilçe bulunmaktadır.

İşte deprem riski taşıyan o iller:

  • Aksaray, Aydın, Balıkesir, Bolu, Burdur, Bursa, Bingöl, Denizli, Eskişehir, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Hatay, İzmir, Kahramanmaraş, Manisa, Muğla, Kocaeli, Konya, Osmaniye, Sakarya.

DİRİ FAY NEDİR?

Aktif faylar veya aktif faylar, tarihsel dönemlerde depremlere neden olan tüm faylar için genel bir terimdir. Yerkabuğundaki (depremlerin meydana geldiği ve hareket ettiği iki levha veya levha arasındaki arayüz) çeşitli ölçeklerdeki kayma yüzeylerine fay denir.

Fayların yaşayabilirliği sadece yazılı tarihi kataloglardan değil, aynı zamanda tarihi yapıları etkileyen fay işaretlerinden de öğrenilebilir.

Genç Kuvaterner tortullarını (2 milyon yıldan daha az) kesen faylar, yer değiştirmiş genç nehir yatakları, yer değiştirmiş akarsu terasları, basınç sırtları veya çöküntü havuzları, uzun sırtlar gibi genç yer şekillerini oluşturan aktif faylardır.