Tüketicilerin korunması ve bilgilendirilmesi amacıyla gıda etiketlerinde önemli değişiklikler yapıldı. Bu kapsamda, birbirine benzeyen gıdalarda kullanılan belirli ifadelerin artık yasaklanması kararlaştırıldı.

Yasaklanan İfadeler ve Sınırlamalar

Özellikle, tüketiciler tarafından birbiriyle karıştırılabilecek, benzer gıdaların etiketlerinde kullanılan "… tadında", "… lezzeti", "… keyfi" gibi ifadelerin artık kullanılmasına izin verilmeyecek. Bitkisel margarinde tereyağı keyfi veya tereyağı lezzeti gibi ifadelere müsaade edilmeyecek.

Görsel Kullanımına Sınırlamalar

Ayrıca, gıda bileşeni yerine aroma verici kullanılan bir ürünün etiketinde aromayla ilgili gerçek gıda görseli kullanımına da sınırlamalar getirildi. Yanıltıcı görsellerin kullanımı da artık müsaade edilmeyecek.

Uyum Süreci

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelik, 31 Aralık 2026'ya kadar gıda işletmelerinin uyum sağlaması için süre tanıdı. Bu tarihten sonra uygun olmayan gıdaların piyasada bulunması engellenecek.

Yapılan bu düzenlemelerle tüketicilerin daha doğru ve net bilgilendirilmesi amaçlanıyor, ayrıca benzer gıda ürünlerinin karıştırılmasının önüne geçilmesi hedefleniyor.