Kahramanmaraş'ta neredeyse her işletme gibi Hiltown Cafe de depremden etkilenen işletmelerden biri oldu. Gaziantep'te bulunan Varil Çorba ile 'Kardeş Esnaf Projesi' adı altında birleşen Hiltown Cafe'de bir ilke imza atılacak. Yemek sıkıntısı çeken vatandaşa nefes olacak projeyle birlikte vatandaşlar hesap ödemeden karnını doyurabilecek.

İşletme sahibi Fatih Koçak, yeni projelerini açıklarken şunları söyledi: 

"Değerli dostlarım, hanımefendiler, beyefendiler hepiniz bugün davetimize icabet ettiniz. Teşekkür ederiz. Hep birlikte buradaki herkes bölgedeki asrın felaketini birlikte yaşadık. Birlikte hissettik. Kayıplarımız var. Yaralılarımız var bugüne kadar daha evlerimize giremedik. Biz de burada on, on iki tane arkadaşımızla birlikte depremden itibaren bu mekanda yatıp kalktık ve Antep'ten değerli kardeşim Ahmet Şahin ve ekibi gelip bizi ziyaret ettiklerinde artık ne yatıyorsunuz? Ayağa kalkma vakti. Diyerek bize destek oldular. Biz de ayağa kalktık. Burada bizden ziyade on beş tane çalışan personelimiz var. Aileleri var. Onlarla da birlikte tekrardan ayağa kalkmak için bu memlekette kalabilmek için Gaziantep'ten varil Çorba'dan Ahmet Şahin'den bir destek bulduk. ben çok teşekkür ediyorum. Sizlerin huzurunda onlara ve Gaziantep'e Varil Çorba'ya ve Ahmet Şahin'e Rahmet diliyorum. Inşallah acıları hep birlikte beraber salmaya devam edeceğiz. Bu da bizlere Maraş'ta ve Antep esnaflarına bir örnek olur. Bizim burada hiçbir ticari beklentimiz yok tek kaygımız memleketimizde kalabilmek. on beş tane çalışan personelimizin aileleriyle birlikte bu memlekette tutunabilmek. bu duygularla tekrardan hepsine teşekkür ediyorum. Hoş geldiniz."

Fatih Koçak'ın ardından sözü alan Varil Çorba İşletme Sahibi Ahmet Şahin ise söze şöyle devam etti:

Değerli dostlar, kıymetli misafirler hepiniz hoş geldiniz. Belki şunu diyorsunuz, nereden çıktı bu açılış? Aslında kısaca bunu izah etmeye çalışacağız. Fatih Bey birçok şeyi söyledi ama ben de birkaç cümle kurmak istiyorum. Öncelikle asrın felaketi olarak nitelendirilen bu felakette yaşamını kaybeden insanlarımıza rahmet diliyorum hepimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyorum. Varil Çorba ailesi adına.

Deprem sabahı depremle birlikte uyandıktan sonra ilk şoku üzerimizden atıp Gaziantep'te Tabii biz o anda depremin Gaziantep merkezli ve Gaziantep'le sınırlı bir şey zannediyoruz. İletişim de alamıyoruz. Sabah kalkıp bir an önce insanların dışarıya yığıldığını fark ettik. Insanların karnının acıktığını fark ettik. Battaniye, çadır, yemek. Biz de bu anlamda varil çorba ailesi olarak en azından insanların gıda ihtiyaçlarını gidermek üzere inisiyatif aldık. Yedi buçukta iş yerimizi açıp o gün geceden hazırlanmış yemeklerimizi ikram etmeye başladık. Ve depremin ardından on gün boyunca Gaziantep Merkezi başta olmak üzere Nurdağı, Islahiye, Pazarcı, Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay bölgelerinde gücümüz yettiğince ikramlarda bulunmaya çalıştık. Fakat artık yaraların bir miktar sarılmasıyla birlikte, temel ihtiyaçların devlet tarafından büyük ölçüde giderilmesiyle birlikte, biz de daha sürdürülebilir dayanışma faaliyetleri ne olabilir gibisinden bir düşünceye giriştik.

'BİZ BUNU DEPREM YAŞAMADIĞIMIZ, ACI ÇEKMEDİĞİMİZ İÇİN YAPMADIK'

Artık insanların evlerine gıda kolisi göndermekten ziyade insanların kendi ihtiyaçlarını kendilerinin karşılayabileceği, sürdürülebilir dayanışmalar geliştirmek niyetiyle böyle bir projeye giriştik. Kardeş esnaf projesi nedir? Biz Kahramanmaraş'ta varil çorba ailesi olarak burada deprem anına kadar on beş ailenin istihdamını yapan bu kafe ve Fatih Bey'in işlettiği düğün salonu personelinin, buradaki arkadaşlarımızın, bu şehri terk etmemesi, burada tutulması, burada yaşama devam etmesi, bu şehre sahip çıkması adına böyle bir projeye giriştik. Tabii burada önemli bir ayrıntı var. Bunu ifade etmemiz lazım. Biz sabah deprem sabahı nasıl ki yedi buçukta gidip iş yerimizi açtıysak, biz bunu deprem yaşamadığımız için yapmadık, acı çekmediğimiz için yapmadık birilerinin de o esnada elini taşın altına koyması gerekiyordu, bunu yaptık.

'Hesabı ödemek için müsait olmayan insanların ücretsiz bir şekilde yemeklerini yiyebileceği bir ortam hazırlıyoruz'

Biz buraya bir ticarethane açmıyoruz şu an. Kar etmeyi ummuyoruz. Bize şunu söyleyenler oluyor Gaziantep'te; "Ya mantıklı mı?" diyen oluyor. Arkadaşlar mantıklı değil Biz bunu mantıklı diye açmıyoruz. Yaralarımızı sarmak için, açıyoruz. Dayanışmak için açıyoruz. Fatih Bey burada ve bizler bir zararı göze alarak yapıyoruz Niye? Yaralar iyice sarılana kadar. Hesabını ödemek isteyen insanların hesabını ödeyeceği. Hesabı ödemek için müsait olmayan insanların da ücretsiz bir şekilde burada yemeklerini yiyebileceği bir ortam hazırlıyoruz.

Niyetimiz ticaret yapmak değil. Bunları özellikle altını çizmek, anlatmak istiyoruz. Biz burada on beş aileden başlayarak diğer esnaf arkadaşlarımıza da çağrıda bulunuyoruz. Berber dükkanı yıkılmış bir kardeşimiz varsa, hali vakti yerinde bir berber arkadaşımızın da ona burada bir dükkan açmasını, Adıyaman'da bir dükkan açması bakkalı yıkılmış bir esnafımız varsa ona da büyük bir marketi olan esnafımızın, iş insanımızın ona bakkalını açıp bir dayanışma göstermesini, dolayısıyla bir domino etkisi yaratarak sürdürülebilir bir dayanışmayı hedefliyoruz ve son olarak arkadaşlar, dostlar bu mekanı dişiyle, tırnağıyla yapan Serap ablamız başta olmak üzere depremde hayatını kaybeden tüm insanımıza rahmet diliyorum. Sözlerimi burada bitiriyorum. Hayırlar getirmesini diliyorum.

Açılış konuşmalarının ve duaların ardından herkese yemek ve tatlı ikramında bulunuldu.