Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremler sonrası orta hasarlı binaların güçlendirilmesi sürecinde yaşanan tereddütleri gidermek amacıyla Kahramanmaraş Valiliği bir genelge yayınladı. Genelge, güçlendirilmesi mümkün olan binaların değerlendirme sonucuna göre belediyeler tarafından 3194 sayılı Kanunun 22. maddesine uygun olarak yapı ruhsatı verileceğini belirtiyor.

Genelgeye göre, 7269 sayılı Umumi Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun ve 3194 sayılı İmar Kanunu hükümlerine göre "güçlendirilmesi mümkün olan" binaların ruhsat süreçlerinde tereddütler olduğu ifade ediliyor. Orta hasarlı yapıların güçlendirilmesi için 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 21 ve 22. maddelerine göre yapı ruhsatı alınabileceği belirtilen genelgede, bu kapsamda talepte bulunan maliklerin bazı şartları yerine getirmesi gerektiği belirtiliyor:

  1. Maliklerin beşte dört (4/5) çoğunluğuyla alınmış güçlendirme kararı, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 19. maddesine göre,
  2. Sadece güçlendirmeye esas olan ve onaylı projeler arasından seçilen projeler, 3194 sayılı Kanunun 22. maddesine göre,
  3. Yapı Denetimi Hakkında Kanunun gerektirdiği belgeler ile birlikte yapı (güçlendirme) ruhsatı için ilgili belediyeye başvuru yapılması gerektiği belirtiliyor.

Değerlendirme sonucunda güçlendirilmesi uygun bulunan yapılar, belediyeler tarafından 3194 sayılı Kanunun 22. maddesine göre yapı ruhsatı (güçlendirme) alacaklar. Değerlendirme sürecinde, önceki yapı ruhsatı ve/veya yapı kullanma izin belgesi verildiği tarihte yürürlükte olan mevzuat hükümleri dikkate alınacak.

Ayrıca, Kanunun Geçici 21. maddesi kapsamında yapı kayıt belgesine sahip olan ve orta hasarlı olan yapıların güçlendirme işlemleri, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın 2020/24 ve 2020/26 sayılı genelgelerine uygun olarak gerçekleştirilebilecektir. Bu süreçte "güçlendirme izni" ve "Güçlendirme İmalatı Bitiş Tutanağı" belgeleri düzenlenecektir.