ADALET BAKANLIĞI: BÖLGEDE 350 SAVCI GÖREVLENDİRİLDİ

Adalet Bakanlığı, depremlerin ardından yapılan çalışmalara ve görevlendirilmelere ilişkin bilgi verildi.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, depremden etkilenen 10 ilde 350 savcı görevlendirildiğini, ayrıca deprem bölgelerine 363 uzman doktor, otopsi teknikeri ve biyoloğun gönderildiğini bildirdi.

YIKILAN YOLDAŞ APARTMANI'NDA DÜŞÜK KALİTE MALZEME KULLANILMIŞ

Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde depremde yıkılan Yoldaş Apartmanı'nın enkazından numune alındı. Numune alan ekipte yer alan Fırat Üniversitesi (FÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Sedat Savaş,gazetecilere konuştu.

Savaş, "Fırat Üniversitesi laboratuvarında değerlendirmesini yapacağız ama binada ilk görünüşte düşük kalitedeki malzemeler kullanıldığı görülüyor. Binada kolon kirişleri yapılmamış. Kum kullanılmış ama çok kirli bir derenin kumu kullanılmış. Kumun içinde çok iri çakıllar var. Kolonlar binanın yüksekliğine oranla çok zayıf" dedi.

Savaş, "Bu binanın kolonlarında 7-8 santimetre çapında taşlar çıkıyor. Dere yatağındaki yuvarlak taşlar, beton içerisinde hiç istenmeyen durum. İnşaat tekniğine göre donatıları birleştirilmemiş" ifadelerini kullandı. 

TFF'DEN AÇIKLAMA: TRANSFER VE TESCİL DÖNEMİ 24 MART'A UZATILDI

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), deprem nedeniyle yarın sona ermesi planlanan 2022-2023 sezonu amatör futbolcu ikinci transfer ve tescil dönemini 24 Mart Cuma günü mesai bitimine kadar uzattı.

TFF'den yapılan açıklamada ayrıca, FIFA kuralları uyarınca uluslararası amatör futbolcu ikinci transfer ve tescil döneminin yarın sonlandırılacağı hatırlatıldı.

TFF,  depremlerde hayatını kaybeden eski il hakemi Yakup Yel, Hatay eski il hakemi Cemil Can, Hatay eski gözlemcileri Kemal Torun ile Soner Koyuncuoğlu'nun yanı sıra Hatay eski temsilcisi Uğur Fırat Karaca için taziye mesajı da paylaştı.

AKAR, DEPREM BÖLGESİNDE OLDUĞU İÇİN NATO TOPLANTISINA KATILMAYACAK

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, deprem bölgesindeki çalışmalarından dolayı NATO Savunma Bakanları Toplantısı'na katılamayacak.

"10 İLDEKİ LİSE ÖĞRENCİLERİ İÇİN 71 İLDE 1,28 MİLYON KAPASİTE OLUŞTURULDU"

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, depremden etkilenen 10 ildeki lise öğrencileri için 71 ilde 1 milyon 279 bin öğrenci kapasitesi oluşturduklarını bildirdi.

Özer, depremden etkilenen 10 ilde çadır merkezleri, yurtlar, konteyner merkezleri gibi konaklama alanlarını taşımalı eğitim kapsamına aldıklarını da söyledi. 

KÖYLERDEKİ ÖLÜ HAYVANLAR SAĞLIK İÇİN RİSK OLUŞTURUYOR

Maraş'ın köylerinde yıkımın büyüklüğü ve yardımların günlerce ulaşamaması salgın hastalık kaygılarını artırıyor. Pazarcık'ın Söğütlü köyünde konuştuğumuz yurttaşlar deprem sonrasında kendi imkanlarıyla hayatta kalmaya çalışmışlar. Bir köylü 150 keçisinden 50'sinin kurtulabildiğini söylerken, enkazlardaki birçok keçi ceseti hâlâ ortada duruyor. Başka köylerde de durumun aynı olması, kış koşulları ve çadırlardaki yaşam ile birleşince hastalık riski daha da artıyor. Muhabirimiz Özkan Zülfikar aktardı.

URFA'DA 14 KİŞİNİN ÖLDÜĞÜ BİNANIN PROJE SORUMLUSU YAKALANDI

Urfa'da depremde yıkılan 14 kişinin hayatını kaybettiği Özabacılar Apartmanı'nın proje sorumlusu İstanbul'da gözaltına alındı. O.E.'nin İstanbul'daki işlemlerinin ardından Urfa'ya sevk edilmesi bekleniyor. 

Dün Olanlar:

Depremin sekizinci gününde 10'un üzerinde kişi enkazdan sağ çıkarıldı. Antakya’da kurtarılan Emine Doğu, “Kurban olayım beni özel hastaneye götürmeyin, param yok” dedi.

Urfa'da şu ana kadar 340 kişinin hayatını kaybettiği, hastanelerde tedavi gören 8 bin 919 kişinin taburcu edildiği açıklandı. Adana'da arama kurtarma çalışmalarının tamamlandığı, enkazlardan 34 yurttaşın çıkarıldığı, 418 yurttaşın hayatını kaybettiği bildirildi. Malatya'da 1346 kişinin hayatını kaybettiği, 6 bin 962 kişi yaralandığı, kentte 1154 binanın yıkıldığı, 7 bin 129 hasarlı binanın tespit edildiği kaydedildi. Antep'te ise 10 bin 777 binada bulunan yaklaşık 24 bin 700 bağımsız konut ve işyerinin ağır hasarlı ve yıkık olduğu açıklandı. 

Türk Tabipleri Birliği, depremzedelerin solunum yolu enfeksiyonlarına, ishalli hastalıklara açık olduğu uyarısında bulundu, bölgedeki ilaç, tıbbi malzeme, aşı ihtiyacına dikkat çekti.

İktidarın üniversiteleri kapatarak uzaktan eğitime geçme kararına öğrenciler İstanbul Üniversitesi önünden itiraz etti. Öğrenciler "Depremzedeleri yüz binlerce boş konut ve otellere yerleştirin. Üniversitelerimizi açın" diye seslendi.

AKP kurucularından, eski TBMM Başkanı Bülent Arınç, seçimlerin ertelenmesi gerektiğini savundu. Arınç'ın açıklamasında tepkiler yükseldi.