Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, okulların açılması öncesinde öğrencilere yönelik cep telefonu kullanımını sınırlayıcı bir adım attı. Öğrenciler, derslere girmeden cep telefonlarını teslim etmek zorunda kalacaklar, ayrıca öğretmenler de sınıfa telefonla girmemeyi benimseyecekler.

Uzman Klinik Psikolog Dr. Gökçe Vogt, okullarda cep telefonu kullanımının yasaklanması veya sınırlanmasının avantajlarını ve dezavantajlarını değerlendirdi. Bu adımın öğrencilere acil durumlarda ailelerine ulaşma kolaylığı sağladığını söyleyen Dr. Vogt, aynı zamanda öğrenciler arasında acil durumlarda iletişim kuramama endişesinin duygusal olarak olumsuz sonuçlara yol açabileceğini belirtti.

Cep telefonlarının sınıf içinde kullanılmasının öğrencilerin dikkatini dağıttığını ve öğrenme becerilerini olumsuz etkilediğini ifade eden Dr. Vogt, aynı zamanda cep telefonlarının sınavlarda kopya çekmek için kullanılabileceği ve eğitim sistemine zarar verebileceği konusunda uyardı. Teneffüslerde cep telefonuyla vakit geçiren öğrencilerin sosyal izolasyona neden olabileceğini de ekledi.

Dr. Vogt, cep telefonlarının sınıf içinde kullanımının kısıtlanmasının öğrencilerin birbirleriyle daha fazla etkileşimde bulunmalarına ve derslere daha fazla odaklanmalarına katkı sağlayabileceğini söyledi. Ayrıca, bu adımın öğrencilerin duygusal sağlığı üzerinde olumlu etkiler yaratabileceğine ve teknoloji bağımlılığı riskini azaltabileceğine dikkat çekti.

Cep telefonu yasaklarının, evde cep telefonu kullanımını artırabileceği konusunda da uyarıda bulunan Dr. Vogt, ailelerin öğrencileri boş vakitlerinde ilgi alanlarına yönlendirmeleri ve cep telefonu kullanımı konusunda belirli kurallar ve sınırlamalar koymalarının önemli olduğunu vurguladı.