Rasmus Paludan kimdir?

Danimarka-İsveç siyasetçi ve aşırı sağcı Rasmus Paludan, Danimarka'daki Stram Kurs (Hard Line) partisinin lideridir. Olaylarının çoğunda Kuran ateşe verildi, bu da şiddetli karşı protestolara ve araçların yakılmasına yol açtı. Geçen hafta Stockholm'de Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın heykelini ateşe verdi.

Kendisine verilen polis iznine göre, protestosu İslam'a aykırı olarak düzenlenmişti ve burada Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın İsveç'te ifade özgürlüğünü kısıtlama niyeti olduğu yazıyordu. Geçen yılın Nisan ayında, Müslümanların kutsal ayı Ramazan'da Paludan, "Kur'an yakma turuna" çıkacağını açıklamış ve Müslümanların çoğunlukta olduğu yerlerde kutsal kitabı ateşe vermeye başlamıştı.

2020'nin başlarında Paludan, partisinin sosyal medya kanallarında İslam karşıtı videolar yayınladığı için mahkum edildi ve bir ay hapis cezasına çarptırıldı.

Paludan'a 2019'da ırkçılık suçundan ertelenmiş hapis cezası verildi ve mahkeme bunun son kararı etkilediğini duydu.

Irkçılık, iftira ve dikkatsiz araç kullanma dahil olmak üzere 14 suçla itham edildi. 38 yaşındaki Paludan'a bir yıl araç kullanma yasağı ve üç yıl ceza hukuku men cezası verildi.

2019 genel seçimlerinde, Stram Kurs oyların %1,8'ini aldı ve parlamentoya girmek için gereken %2'lik barajın biraz altında kaldı.

İslam'ı yasaklama ve tüm Müslümanları Danimarka'dan kovma platformu üzerinde çalıştı. Paludan'ın etnik azınlıkların yaşadığı yerlerdeki gösterilerinde Kur'an-ı Kerim yakıldı.