Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerde yıkılan Saitbey Sitesi'nde hayatını kaybeden 44 kişinin aileleri, adalet arayışlarını sürdürmek için bir araya geldi. Binanın enkazında düzenlenen basın toplantısında Avukat Hasan Cam Erdem, aileler adına açıklama yaparak binanın kaçak olarak inşa edildiğini ve denetimsizlik nedeniyle statik bir bozulma yaşandığını belirtti.

Erdem, daha önce arsada bulunan 6 katlı yapının riskli yapı ilan edilerek yıkıldığını ve onun yerine Saitbey Sitesi'nin yapıldığını hatırlattı. Ancak binanın 3,5 katının denetimden kaçırılarak kaçak bir şekilde inşa edildiğine vurgu yaptı. Mahkeme heyetinin duruşmaya getirilmesi talebinin reddedildiğini ifade eden Erdem, bu durumu kabul etmediklerini ve adaletin sağlanması için tüm sanıkların huzurda dinlenmesi gerektiğini belirtti.

Erdem, şu ifadelerle devam etti: “Müteahhitin yine Saitbey Sitesi’nin altına kendine göre iş yeri yaptığı projede olmayan asma kat yapıp burayı çelik profillerle kapattığı bu çelik profilleri kolon ve kirişlere saplama suretiyle monte ettiği ve binanın taşıyıcı elemanlarına zarar vererek statiğini bozduğu görülmüştür.”

Mahkeme heyetinin kusurlu bulunan kişilerin duruşmaya getirilmesi talebini reddetmesine rağmen, Av. Erdem, kayıp yakınları adına olası kastla yargılama talebinde bulundu. Erdem, adil ve hukuka uygun bir yargılama yapılabilmesi için tüm sanıkların huzurda dinlenmesi gerektiğini vurgulayarak, suçluların taksirle değil olası kastla yargılanmalarını talep etti.

Saitbey Sitesi mağdurları, adaletin sağlanması ve yaşanan bu acı olayın detaylı bir şekilde incelenmesi için yetkililere çağrıda bulundu. Olası kastla yargılama talebi, mağdurların yaşadığı acının anlaşılması ve sorumluların cezalandırılması yönünde bir adım olarak değerlendiriliyor. Bu durum, Türkiye'deki kentsel dönüşüm projelerinin denetimi ve yapılaşma süreçlerinin gözden geçirilmesi gerekliliğini bir kez daha gündeme getiriyor.