Eski Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Kontrterör Dairesi Başkanı Mehmet Eymür, uzun süredir solunum yetmezliği nedeniyle tedavi gördüğü Çam Sakura Hastanesi'nde hayatını kaybetti. 81 yaşındaki Eymür, geçtiğimiz günlerde entübe edilmiş ve bilinci kapalı bir şekilde hastanede tutulmaktaydı.

Mehmet Eymür'ün Hayatı ve Kariyeri

İstanbul'da 70'li yılların başında Ulaş Bardakçı ile birlikte faaliyet gösteren Mehmet Eymür, Kızıldere operasyonlarına katılmıştır.

1983'te kurulan MİT Kaçakçılık Şubesi'nin müdürü olarak atanmış, suikast sonucu öldürülen MİT mensubu Hiram Abas'ın en yakın çalışma arkadaşı olmuştur.

Hazırladığı MİT Raporu ile Genelkurmay Başkanı Necdet Üruğ, Ünal Erkan ve Mehmet Ağar'ı hedef almış, bu nedenle 1988'de MİT'ten ayrılmıştır.

1995'te Kontrterör Daire Başkanı olarak göreve dönen Eymür, 1997'de Washington görevi üstlenmiş ve bir yıl sonra Türkiye'ye geri çağrılmıştır.

Kısa bir süre Şeker Fabrikası'na atanmış, ardından emekliliğini isteyerek ABD'ye dönmüştür.

2002'de Türkiye'ye döndükten sonra kumarhane sektöründe Sudi Özkan'ın danışmanlığını yapmış, ayrıca "atin.org" adlı internet sitesini ABD'de açarak tartışmalı bilgileri paylaşmıştır.

Eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar'ın da aralarında bulunduğu 19 sanığın 90'lı yıllardaki 18 faili meçhul cinayet davasında tanık olarak ifade vermiş, işkence iddialarına "Yapmışımdır" yanıtını vermiştir.