Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 13'üncü Büyükelçiler Konferansı'nın son gününde yaptığı kapanış konuşmasında Suriye'deki mevcut durum üzerine açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu'nun, 'Suriye'de muahliflerle rejimi anlaştırmalıyız' açıklamasının ardından Suriye'nin TSK korumasındaki Azez kentinde muhalifler, Türk bayrağını yaktı.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin Suriye'de sahada terörle mücadelesini sürdürdüğünü ancak Suriye'de diplomasi ve siyaset yoluyla çözüm için Astana Formatının devrede olduğunu belirtti. 

Suriye'deki savaşın başlamasının üzerinden 11 yıl geçtiğini hatırlatan Çavuşoğlu, 'Çok insan öldü, birçok insan ülkesini terk etti. Bu insanlar dönebilmeli. Türkiye'dekiler de dahil. Bunun için burada kalıcı bir barış olması lazım' ifadesini kullandı.

Suriye istihbaratıyla görüşmelerin yeniden başladığını aktaran Çavuşoğlu 'Belgrad'da ayaküstü diğer bakanlarla sohbet ederken Suriyeli bakanla da ayaküstü bir sohbetim oldu.Muhalefetle Suriye'deki rejimi bizim bir şekilde anlaştırmamız lazım. Aksi takdirde kalıcı barış olmaz. Suriye'nin bölünmesini engellemek için Suriye'de güçlü bir yönetimin olması lazım. Topraklarının her köşesine hakim olabilecek irade ancak birlik beraberlikle olur' dedi.

Muhalifler ayaklandı

Çavuşoğlu'nun yaptığı açıklamalar sonrasında, Suriyeli muhaliflerin, Esad yönetimi ile anlaşma gibi bir düşünceleri olmadığını göstermek amacıyla Türk askerinin ve Suriye Milli Ordusu'nun (SMO) koruması altında olan Azez Emniyet Müdürlüğünü bastığı, TSK'ya ait zırhlıların taşlandığı görüntüler sosyal medyaya yansıdı. Suriye’de görevli olan TSK personeli alarm durumuna geçti.

Görüntülerde Türk bayrağının yakıldığı görülürken, Türkiye tarafından Azez'e yapılan Osmanlı Millet Parkı'nın da tahrip edildiği aktarıldı.