Teğmenlerin Mezuniyet Yeminine Tepki
Kara Harp Okulu’ndaki mezuniyet töreninde teğmenlerin yaptığı geleneksel yemin ve ardından söyledikleri “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganı, bazı kesimlerden tepki aldı. Bu durum, özellikle sosyal medyada FETÖ ve darbe imalarıyla gündeme taşındı.
Mezuniyet töreninde dönemin birincisi olarak diplomasını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan alan Teğmen Ebru Eroğlu’nun, Polatlı Topçu Okulu’nda eğitim gördüğü sırada, Yüksek Disiplin Kurulu’na sevk edildiği ileri sürüldü.
Yemin ve Disiplin Kanunu Tartışmaları
Teğmenlerin ettiği yemin şu ifadeleri içeriyordu:
"Laik, demokratik Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığına, ülkenin bölünmez bütünlüğüne, yüce Türk ulusunun namus ve şerefine, aziz vatanın bir karış toprağına uzanacak eller karşısında bizi bulacak."
Ebru Eroğlu ve bir başka teğmen, Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanunu’nun 20. maddesi, C fıkrasına dayanılarak "hizmete engel davranışlarda bulunmak" gerekçesiyle disiplin sürecine alındı.
Siyaset ve Kamuoyunda Farklı Tepkiler
Cumhurbaşkanı Erdoğan, mezuniyet töreni sonrası teğmenlerin sloganına yönelik, "Bu kılıçları kime çekiyorsunuz?" diyerek eleştiride bulunmuştu. MHP lideri Devlet Bahçeli ise başlangıçta teğmenleri desteklerken daha sonra eleştirileriyle dikkat çekti. Milli Savunma Bakanlığı önce soruşturma olmadığını belirtmiş, ancak daha sonra soruşturma başlatıldığını açıklamıştı.
Teğmenler Hakkında İhraç Süreci İddiası
Tele1'in haberine göre, ihraç talebiyle disiplin kuruluna sevk edilen teğmenlerin sayısı ikiye çıktı. Tartışmalar, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin disiplin yapısı ve anayasal sadakat çerçevesinde devam ediyor.






