Bakan Uraloğlu, "Ülkelerimiz arasında ikili ve transit karayolu geçiş belgesi kotalarını kaldırmamız gerekiyor" diyerek, taşımacılık sektöründe karşılaşılan prosedür eksikliklerine dikkat çekti. Üye ülkelere transit karayolu geçiş belgesi kotalarının kaldırılması çağrısında bulundu ve bu konuda özellikle Kırgızistan ile anlaşmaya varıldığını belirtti. Diğer ülkelerle de benzer adımlar atmayı umduğunu ifade etti.

Kombine taşımacılık konusuna da değinen Bakan Uraloğlu, Teşkilat bünyesinde imzalanan Kombine Taşımacılık Anlaşmasının en kısa sürede yürürlüğe girmesini hedeflediğini dile getirdi. Bu anlaşmanın Hazar geçişlerini ve operasyonlarını teşvik edeceğini belirtti.

Bakan Uraloğlu, Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu hattının Türk dünyasının ekonomik kalkınması için büyük öneme sahip olduğunu ifade etti. Çin-Türkiye arasında Orta Koridor ve BTK demiryolu hattı üzerinden orta vadede yıllık 200'den fazla düzenli blok konteyner treni işletilmesini hedeflediklerini açıkladı. Ayrıca, Hazar geçişlerinin rekabetçi hale getirilmesi için çalışmaların yoğunlaştığını belirtti.

Zengezur Bağlantısı'nın önemine dikkat çeken Bakan Uraloğlu, Türkiye ile Azerbaycan arasında doğrudan demiryolu ve karayolu ulaşımı sağlayacak bu bağlantının tüm Türk dünyasını birbirine bağlayacak bir adım olacağına inandığını ifade etti.

Uraloğlu, Türkiye'nin Basra Körfezi'ni Avrupa'ya bağlama amacıyla çalışmalar yürüttüğünü ve bu güzergahın Türkiye tarafındaki teknik çalışmalarının tamamlandığını belirtti. Ticaretin kolaylaştırılması ve teşvik edilmesi gerektiğini vurgulayarak korumacı ve kapalı politikaların gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Bakan Uraloğlu, Türkiye'nin ulaştırmada dijitalleşmeye büyük önem verdiğini ve bu konuda diğer üye ülkelerle tecrübe paylaşımına hazır olduğunu belirtti. Türkiye'nin yük taşımacılığındaki demiryolu payını artırmayı hedeflediğini ve 2053 yılına kadar büyük yatırımlar planladığını açıkladı.

Forumun, Türk Devletleri Teşkilatı ülkeleri arasında iş birliğini ve lojistik sektörünün geleceğini şekillendirmeyi amaçladığı görülüyor.