Türk tiyatrosu ve sinemasının önemli isimlerinden biri olan Ayla Algan, 29 Ekim 1937 tarihinde İstanbul'da dünyaya geldi. Küçük yaşlarda müzik ve tiyatroya olan ilgisiyle tanınan Ayla Algan, piyano, bale ve şan dersleri almaya başladı. Ortaokulu İstanbul Notre Dame de Sion’da tamamladıktan sonra lise eğitimini Fransa’da Versailler Lisesi'nde sürdürdü.

1957 yılında Beklan Algan ile evlenen Ayla Algan, eşiyle birlikte Amerika'ya giderek Actors Studio'da tiyatro eğitimi aldı. Muhsin Ertuğrul’un daveti üzerine 1960 yılında Türkiye'ye dönen sanatçı, aynı yıl İstanbul Şehir Tiyatrosu oyuncusu oldu.

Uzun ve başarılı bir kariyere sahip olan Ayla Algan, "Ah Güzel İstanbul" filmiyle sinema dünyasında dikkat çekti. 1972-1979 yılları arasında Paris'te yaşayan ve müzikle ilgilenen Ayla Algan, 1980'de Berlin'e gidip tiyatro çalışmalarına devam etti.

Ayla Algan, sinema kariyerinde "Seni Seviyorum Rosa", "Harem Suare", "O da Beni Seviyor" gibi önemli yapımlarda yer aldı. Ayrıca, televizyon dizilerindeki performansıyla da büyük beğeni topladı. Usta sanatçı, 2022 yılında Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü'ne layık görüldü.

Neden Öldü?

86 yaşında aramızdan ayrılan Ayla Algan'ın ölüm nedeni, geçirdiği beyin kanaması olarak açıklandı. Uzun süredir gözlerden uzak bir yaşam süren sanatçı, Türk sinemasına ve tiyatrosuna bıraktığı eserleriyle anılmaya devam edecek.