Ax-3 mürettebatı toplamda 14 gün boyunca ISS'de çeşitli bilimsel deneyler gerçekleştirecek. NASA astronotu Michael Lopez-Alegria, İtalyan subay Walter Villadei ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA) proje astronotu Marcus Wandt, Alper Gezeravcı'ya eşlik edecek. Görev kapsamında yapılacak deneyler arasında uzay araçlarının itki sistemlerini optimize etmeye yönelik çalışmalar, mikro yerçekimi ortamında kurşunsuz lehimleme deneyi, alglerin uzayda kullanımına dair araştırmalar ve daha birçok bilimsel çalışma bulunuyor.
Türkiye'nin Millî Uzay Programı ve Hedefleri
Alper Gezeravcı'nın uzaya gönderilmesi, Türkiye'nin Millî Uzay Programı kapsamındaki önemli adımlardan biri olarak öne çıkıyor. Program, Türkiye'yi uzay çalışmalarında daha yetkin bir konuma getirme, yeni nesil uydu geliştirme, uzay limanı işletmesi kurma ve Ay'a millî teknolojilerle bir gezen araç gönderme gibi hedefleri içeriyor.
Deneyler ve Çalışmalar
Ax-3 mürettebatının gerçekleştireceği deneyler arasında, uzay araçlarının itki sistemlerinin verimliliğini artırmaya yönelik gMETAL, mikro yerçekimi ortamında kurşunsuz lehimleme deneyi MİYOKA, uzayda alglerin büyüme verilerini inceleyen ALGALSPACE, uzun süreli uzay görevlerinde sürdürülebilir bir yaşam destek sistemi üzerine çalışmalar yapan CRISPR-GEM, yüksek sıcaklıklara dayanıklı alaşımların üretilmesine odaklanan UYNA ve solunum sistemi fizyolojisi üzerine araştırmalar yapan VOKALKORD gibi projeler bulunuyor.
Uzay Yolcusu Alper Gezeravcı'nın Profili
Alper Gezeravcı, Türk askerî pilotu olup Hava Harp Okulu'ndan elektronik mühendisi olarak mezun oldu. ABD Hava Kuvvetleri Teknoloji Enstitüsü'nde yüksek lisans eğitimi aldı. 21 yıl boyunca Hava Kuvvetleri'nde F-16 pilotu olarak görev yaptı. Ax-3 görevi için Türkiye Uzay Ajansı'na başvuruda bulunan ve 36 bin aday arasından seçilen Gezeravcı, Türkiye'nin ilk uzay yolcusu unvanını taşıyor.