Geçtiğimiz yıl 121 TL olarak belirlenen günlük yemek ücreti, 30 Aralık 2023 tarihli 32415 sayılı 2. Mükerrer Resmî Gazete’de yayımlanan 324 Seri Nolu Gelir Vergisi Genel Tebliği uyarınca 2024 için 170 TL (KDV hariç) olarak güncellendi. KDV dahil günlük yemek ücreti ise 187 lira olarak belirlendi.

İşverenlere Vergi İstisnası

Gelir Vergisi Kanunu’na göre işverenler, çalışanlarına günlük yemek bedeli tutarında yemek desteğinde bulunduklarında, devlet yapılan ödemeyi Gelir Vergisi, Damga Vergisi, SGK İşveren Hissesi, SGK İşçi Priminden istisna tutuyor. Gelir vergisinden istisna tutulan günlük yemek ücreti her yıl yeniden belirleniyor.

Yemek Kartı Bakiyeleri Yetersiz Kalıyor

Günümüz ekonomik koşullarında, çalışanların yemek kartı bakiyelerinin ayın yarısını bile göremediğine dikkat çeken Edenred Türkiye CEO’su Selçuk Boztepe, şu açıklamalarda bulundu:

“Gelir vergisinden istisna tutulacak günlük yemek bedeli her yıl devlet tarafından güncelleniyor. Şirketler de açıklanan yeni tutar doğrultusunda çalışanların kart bakiyelerinde düzenlemeler yapıyor. Ancak TÜİK verilerine göre gıda enflasyonu genel enflasyondan daha hızlı artıyor ve dolayısıyla belirlenen vergi istisnası seviyesinde yapılan yemek ödemesi çalışanın bir aylık öğle yemeği ihtiyacını karşılamada yetersiz kalıyor. Amacı, çalışanın dengeli beslenmesini desteklemek olan günlük yemek bedeli istisnasının, çalışanın sağlıklı beslenebileceği bir tutarda olması gerektiğini her zaman savunuyoruz.”