Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) takvimi doğrultusunda, 31 Mart'ta gerçekleştirilecek olan Mahalli İdareler Genel Seçimleri için propaganda serbestliği ve belirli seçim yasakları bugün itibarıyla başladı. Seçim sürecinde dikkate alınması gereken kurallar ve kısıtlamalar belirlendi.

Propaganda Süresi ve Yasakların Sonlanma Tarihi

Seçim propagandası 30 Mart Cumartesi günü saat 18.00'de sona ererken, seçim yasakları ise 31 Mart saat 23.59'da tamamlanacak. Bu süre zarfında seçime katılan siyasi partiler ve bağımsız adaylar, belirlenen kurallar çerçevesinde propaganda yapabilecekler.

Yasaklar Kapsamında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Seçim süresince genel yollar üzerinde, mabetlerde, kamu hizmeti görülen bina ve tesisler ile ilçe seçim kurullarının gösterdiği meydanların dışında toplu olarak sözlü propaganda yapılması yasaklanmıştır. Açık yerlerde ise güneşin batmasını müteakip ikinci saatin sonundan güneşin doğmasına kadar toplu olarak sözlü propaganda yapılması da yasaktır.

Elektronik İletişim Yoluyla Propaganda Yasakları

Seçim sürecinde, yurttaşların elektronik posta adreslerine gönderilecek mesajlar ile taşınabilir veya sabit telefonlarına sesli, görüntülü veya yazılı mesaj göndermek suretiyle propaganda yapılamayacak. Ancak siyasi partiler kendi üyelerine her zaman sesli, görüntülü veya yazılı mesaj gönderebilecekler.

Oy Verme Gününe Doğru Süreç

31 Mart'ta sandık başına gidilecek olan seçim öncesinde, seçmen bilgi kağıtlarının dağıtımı 24 Mart Pazar günü tamamlanacak. Seçmenler, oy kullanacakları sandık bilgilerini çeşitli elektronik platformlar aracılığıyla kontrol edebilecekler.

Oy Verme Saatleri ve İl Bazında Değişimler

YSK, seçimin mart ayında gerçekleşmesi nedeniyle doğudaki bazı illerde oy verme saatlerini bir saat öne çekti. Bu değişiklikle birlikte, oy verme saatleri Adıyaman, Ağrı, Artvin gibi illerde 07.00-16.00 arasında, diğer illerde ise 08.00-17.00 saatlerinde olacak.

Partilerin Oy Pusulasındaki Sıralaması

Seçime katılacak olan 34 siyasi partinin oy pusulasındaki sıralaması da belirlendi. AKP 1. sırada yer alırken, Saadet Partisi 34. sırada yer alacak.

Adaylık ve Yarışma Durumu

Seçime ilişkin adaylık başvuruları ve aday listeleri belirlendi. İstanbul'da 49 adayla en yoğun yarış yaşanırken, Ankara'da ise 24 aday yarışacak.