Alparslan Türkeş, 25 Kasım 1917'de Lefkoşa’da doğdu. Aslen Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesinden gelen bir ailenin çocuğuydu. 1933 yılında ailesiyle birlikte Türkiye’ye göç etti ve Kuleli Askeri Lisesi’ne girdi. 1938’de Harp Okulu’nu bitirerek subay olarak göreve başladı.

1960 darbesinde etkin bir rol oynayan Türkeş, Milli Birlik Komitesi içinde yer aldı ancak daha sonra Hindistan’a sürgüne gönderildi. 1965 yılında siyasete atılarak Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi’ne (CKMP) katıldı ve partinin genel başkanı oldu. 1969 yılında CKMP’nin ismi Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) olarak değiştirildi.

MHP’nin Kuruluşu ve 9 Işık Doktrini

Türkeş, milliyetçi-ülkücü hareketin ideolojik temelini oluşturan 9 Işık Doktrini ile Türk siyasetinde belirgin bir çizgi oluşturdu. 1970’li yıllarda MHP, özellikle gençlik teşkilatlarıyla geniş kitlelere ulaştı. 12 Eylül 1980 darbesinin ardından Türkeş tutuklandı ve uzun süre cezaevinde kaldı. 1987 yılında siyasi yasakların kalkmasıyla aktif siyasete geri döndü.

Ölümü ve Mirası

Alparslan Türkeş, 4 Nisan 1997’de Ankara’da kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. Mezarı, Beştepe’de bulunmaktadır. Türkeş’in fikirleri, Türk milliyetçileri ve MHP tarafından yaşatılmaya devam etmektedir.

Türkeş, milliyetçilik ve Türk siyasi tarihi üzerine birçok eser kaleme aldı. "9 Işık", "Türklük Gururu ve Şuuru" gibi eserleri, onun ideolojik yaklaşımını ortaya koymaktadır.