Petrol Fiyatlarındaki Yükseliş ve Akaryakıt Fiyatları

Orta Doğu'da daha büyük bir çatışmaya dönüşme riski nedeniyle, ABD'nin stratejik petrol rezervlerini yeniden doldurmaya başlayacağını açıklamasının ardından, petrol fiyatları yükselişe geçti. Bu etkenler, brent petrolün 94 dolar sınırına yaklaşmasına neden oldu. Dolar/TL kuru, 28 lira seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlama yolunda çabalarken, benzin ve motorin fiyatlarına peş peşe zamlar geldi.

Benzin Fiyatlarına Zam Geldi

Benzin litre fiyatı, geçtiğimiz haftalarda iki ayrı indirimle toplamda 3 lira 28 kuruş gerilemişti. Motorin fiyatları da 2,90 TL kadar düşmüştü. Ancak, petrol fiyatlarındaki artışın etkisiyle önce motorin fiyatlarına 2 lira 23 kuruşluk bir zam yapıldı. Ve son olarak, bugün benzin fiyatları arttı. Akaryakıt bayilerinin tabelaları, 1 lira 48 kuruşluk bir artışı gösteriyor.

Zam Sonrası Yeni Benzin Fiyatları

Bu son zam ile birlikte, ortalama benzin fiyatları İstanbul'da 35,07 TL, Ankara'da 35,68 TL ve İzmir'de 35,78 TL seviyelerine yükseldi. Motorin fiyatları içinse henüz bir indirim ya da zam haberleri bulunmuyor.

Akaryakıt ÖTV'si ve Aracı Sahiplerini Bekleyen Zorluklar

2024 yılı bütçesinde, vergi gelirlerinde yüzde 73'lük bir artış hedefleniyor. Akaryakıt ve doğal gaz için alınan özel tüketim vergisi gelirlerinin bu yıl yüzde 155 oranında artmasının ardından, 2024'te de yüzde 129 oranında artacağı öngörülüyor. 2024 bütçesine göre, bu kalemde elde edilen gelirin 455.1 milyar lira olması hedefleniyor. Özetle, gelecek yıl araç sahiplerini zorlayacak yeni vergi artışları bekleniyor.