Barbarıs Şansal, 1957 yılında Ankara’da dünyaya geldi. Babası Sungur Tekin Şansal ve annesi Güner Eczacıbaşı, Ankara NATO’da çalışıyorlardı. İlkokulu Şişli Özel Dost İlkokulu ve Yeşilköy Halil Vedat Fıratlı Pansiyonlu İlkokulunda okumuştur. Liseyi ise İstanbul Alman Lisesi, İzmir Fatih Koleji, İstanbul Vefa Lisesi, İstanbul Maltepe Lisesi, İstanbul Fenerbahçe Lisesi olmak üzere 5 ayrı lisede okuyarak tamamladı. Liseden sonra Marmara Üniversitesi İktisadi Ticari İlimler Akademisi İşletme Fakültesi'nde lisans eğitimine başlamış ve Londra'da Royal Academi’de 4 yıllık eğitimini tamamlamıştır. Ardından ayrıca ; İsviçre’de de moda, renk ve estetik üzerine iki yıl eğitim görmüştür. Yurda döndüğünde Yıldırım Mayruk atölyelerinde asistan olarak çalışmaya başladı.
Eğitiminin son yıllarında, tahta mandallardan sallanan sandalyeler ve seramik hediyelikler yapıp, harçlık kazanırken aynı zamanda da “Vakko” (armağan), “Barış Küce Limon” (koleksiyon) gibi kurumların yaratıcı bölümlerinde çalıştı. Daha sonra moda ve yaratıcı çalışmalarına, taksim’deki Eski Sinematek Salonunda Türkiye’nin ilk moda eğitim stüdyosunu kurarak devam etti.
1980 yılında kreatörlük yaşam biçimini şekillendirirken, ülkenin siyasi belirsizliği ve ihtilal yüzünden İşletme Fakültesi’ndeki öğrenimi bırakarak, İngiltere’ye gitti ve Londra’ya yerleşti. 9 sene dönemedi Türkiye’ye. 4 sene Londra, 2.5 sene İsviçre, Fransa, Almanya'da yaşad, İsviçre'de evlendi ayrıldı.
Halen “Yıldırım Mayruk moda tasarım ltd.” in ortağı olarak, tasarım, işletme, yönetim, ithalat, ihracat ve uluslararası ilişkiler görevlerini sürdürmektedir.
Barbaros Şansal’ın ustası Yıldırım Mayruk kendisine terzi dediği için, O da kendisi için rzi yamağı demektedir. Yakın arkadaşları tarafından “Barbi” diye çağrılan sivri dilli moda tasarımcısıdır.
“Üç Kuruşluk Mahalle Dersleri” adlı tiyatro oyununda rol aldı.
Pembe Hayat LGBT Derneğine üye olan Barbaros Şansal Bülent Ersoy’a yönelik “Bizim kıyafetlerimiz ona uymaz çünkü kadın terzisiyiz” demiş ve bunun yanı sıra da “Ben hala kendimim, mavi nüfus kâğıdımı değiştirmedim. Ben kamburumu onun gibi zımparalatmadım!” cümlelerini kullandığı için dernek üyeliğinden çıkarılmıştır.
Eşcinsel olduğu gerekçesiyle askere alınmadığını belirten Barbaros Şansal, ateist olduğunu da söylemiştir.
Barbaros Şansal, İngilizce ve Almanca okuryazarı, Fransızca haberleşebiliyor ve de gelişmiş bir Türkçe hâkimiyetine sahip. “2023’e Hikâyeler” adlı gösteri zincirinin de isim babası olan Barbaros Şansal, bir yandan ulusal markalaşmayı sürdürürken, şimdilerde ise Yıldırım Mayruk Moda Laboratuarında Türkiye’nin en önemli moda arşivini planlamakta. Küresel organizasyonların yanı sıra, eğitim vermek üzere de yaratıcı stratejiler oluşturmuştur.
Habertürk’te “Toplu İğne” ve Skytürk’te “Çengelli İğne” adlı tv. programları yaptı.
Gençliğinde yapmış olduğu evliliğinden İsviçre’de yaşayan 1987 doğumlu doktor bir kızı var.
Sarıyer'deki evlerinde Yıldırım Mayruk ile birlikte oturuyorlar.
Yazmış olduğu “3. Sınıf Hamur Kâğıda Matbaa Mürekkebi Hayatlar” isimli kitabı var. Ayrıca Matthew Frederick ve Alfredo Cabrera adlı yazarların yazdığı “Moda Okulunda Öğrendiğim 101 Şey” adındaki kitabı türkçeye çevirip yayınladı. ‘Bugün Ne Giysem?’ adlı yarışma proğramında görev yaptı.
Marmara Üniversitesi’nde ve Ankara Başkent Üniversitesi’nde “Moda Tarihi” derslerini verdi.
11 Nisan 2015 tarihinde Yıldırım Mayruk ile birlikte İstanbul’da Pera Mezat Müzayedecilik’in düzenlediği “Yıldırım Mayruk Anılar Müzayedesi”ile evlerindeki eşyaları satışa çıkardılar. Ardından Kıbrıs’ın Karni köyüne taşınmaya karar verdikleri için Türkiye'den ayrıldılar.
Kitapları :
2016 - Prova Odası
2007 - 3. Sınıf Hamur Kâğıda Matbaa Mürekkebi Hayatlar
Moda Okulunda Öğrendiğim 101 Şey (Yazar: Alfredo Cabrera, Matthew Frederick) çeviri yapan : Barbaros Şansal