Borçluların merakla beklediği kredi ve kredi kartı yapılandırma kararı, resmi olarak duyuruldu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami faiz oranları hakkında tebliğde değişiklik yapıldı ve bu karar Resmi Gazete'de yayınlandı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) da konuya ilişkin açıklamada bulundu.
Yapılandırma İmkanları
Yeni düzenlemeye göre, bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borcunu ödeyemeyenler, biriken borçlarını 60 aya kadar yapılandırabilecek. İhtiyaç kredilerinde, anapara ve faiz ödemelerinin 30 günden fazla gecikmesi durumunda ilave kredi olmaksızın yapılandırma yapılabilecek. Borçluların, yapılandırma talebinde bulunmak için 1 yıl içinde başvuru yapması gerekecek.
Kredi Kartı Borçlarında Değişiklikler
BDDK, kredi kartlarında asgari ödeme oranında da değişikliğe giderek, bireysel kredi kartlarında yapılandırmada kullanılacak azami faiz oranını referans faiz oranı olan yüzde 3,11 ile sınırlandırdı. Asgari tutarı ödeyemeyen borçlular, mevcut kredi kartı borç bakiyelerini 60 aya kadar yapılandırabilecekler. Ancak, yapılandırılan kredi kartı borcunun en az yarısı ödeninceye kadar ilgili bankadaki kredi kartı limiti artırılamayacak.
60 Ay Yapılandırma Hesaplama
Yapılandırma sürecinde, ihtiyaç kredileri için 50.000 TL’ye kadar olan kredilerde 36 ay, 50.001 TL ile 100.000 TL arasındaki kredilerde 24 ay ve 100.001 TL ve üzeri kredilerde ise 12 aya kadar vade imkanı sağlanıyor. Örneğin, 100.000 TL ihtiyaç kredisini yüzde 4 faiz oranıyla kullanan bir kişinin, kredisi yapılandırıldığında 60 ay vade seçeneği sunulacak ve faiz oranı en yüksek yüzde 3,11 olabilecek.
Bir borçlu, 100.000 TL’lik kredisinin 3 taksitini ödedikten sonra geriye kalan 9 taksiti yapılandırmak istediğinde, mevcut ana parası 80.383 TL olur. 60 ay vadeye geçildiğinde aylık ödemesi yaklaşık 3.600 TL civarında olacak ve toplam geri ödemesi 215.000 TL’ye ulaşacaktır. Eğer vade 12 aya indirilirse, aylık ödeme 8.590 TL’ye yükselebilir, toplam geri ödeme ise 103.000 TL'yi aşacaktır.
Yapılandırma işlemleri sırasında ortaya çıkabilecek ek ücretler, bankaların talep edeceği hayat sigortası ve dosya masrafları hesaplamaya dahil edilmemiştir. Ayrıca, yapılandırma nedeniyle alınacak KKDF ve BSMV gibi vergilerin de dikkate alınması önemlidir.