Günümüzde çevre dostu araçlar üretilse de, araç egzozlarından çıkan zararlı gazlar çevre ve insan sağlığı için tehdit oluşturur. Bu nedenle, egzoz emisyon ölçümü, her araç sahibi için önemli bir sorumluluktur. Egzoz muayenesi, zararlı gazların çevreye verdiği zararı sınırlamayı amaçlar ve TÜVTÜRK tarafından yürütülür. Egzoz muayene ücreti, yıllara göre değişir ve 2023 yılı için 180 TL olarak belirlenmiştir. Her araç sahibinin bu muayeneyi düzenli olarak yaptırması gerekmektedir.

Egzoz emisyon ölçümü, zararlı gazların çevreye olan etkisini minimize etmeyi amaçlar. Bu muayene, TÜVTÜRK istasyonlarında yapılır ve resmi belgelere dayalı olarak gerçekleşir. Egzoz muayenesi için gerekli belgeler, aracın tescil belgesi ve kişisel kimlik belgesidir. Ayrıca, muayene ücretinin ödendiğine dair belgeyi de yanınızda bulundurmalısınız.

Egzoz muayenesi için belirli bir takvim vardır:

  • Hususi (binek) ve resmi otomobiller: İlk üç yaş sonunda ve sonrası her iki yılda bir yapılmalıdır.
  • Diğer motorlu taşıtlar: İlk bir yaş sonunda ve sonrası yılda bir yapılmalıdır.
  • Tarım ve orman traktörleri, motosikletler, mopedler ve 1979 model yılı ve öncesi dizel motorlu taşıtlar, hibrit ve elektrikli araçlar ile hidrojen yakıtlı araçlar egzoz gazı emisyon ölçümünden muaftır.

Egzoz muayenesi sonucu olumsuz çıkarsa, aracınız için bir ölçüm tekrarı hakkınız vardır. Ancak, 7. günden itibaren trafiğe çıkmanıza izin verilmez.

Egzoz emisyon ölçümünüzü yaptırmak için TÜVTÜRK resmi internet sitesi üzerinden randevu almanız gerekecektir. Unutmayın ki bu muayene, çevre ve insan sağlığı için oldukça önemlidir ve araç sahipleri bu sorumluluğu yerine getirmelidir.