Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Hatay Milletvekili Can Atalay'ın tahliye edilmemesi kararına tepki olarak 'Özgürlük Yürüyüşü'nü başlattı. Yargıtay'ın Gezi Davası'ndaki cezaları onaylamasının ardından, Erkan Baş, Ankara'ya yürüyüş kararı aldığını açıklamıştı ve yürüyüşün ilk adımını Samandağ Deniz Mahallesi'nde attı.

Erkan Baş, yürüyüşü Can Atalay'ın yanı sıra Gezi davası tutuklularına, kadınlara, gençlere ve emekçilere ithaf etti. Yürüyüşün başlangıcında yaptığı konuşmada, Gezi Direnişi'nin dünyanın en barışçıl, en insanı ve en haklı itirazlarından biri olduğunu vurguladı. Ayrıca, Gezi'nin Türkiye'nin yüz akı olduğunu ve haklı bir direnişin adı olduğunu belirtti.

Erkan Baş, yapılan Yargıtay kararını eleştirerek, AK Parti'nin yargıyı bir siyasi araç olarak kullanarak topluma mesaj gönderdiğini ifade etti. Ayrıca, Gezi'nin sadece bir itiraz hareketi olmadığını, Türkiye'nin yüz akı ve dünyaya örnek bir direniş olduğunu söyledi.

Yürüyüşün ilk günü, Samandağ Deniz Mahallesi'nde tamamlandı. Yürüyüşün her gününde farklı bir tema ele alınacak ve o günün temasına dair mücadele eden yurttaşlar da yürüyüşe katılacak. İlk gün teması "Can Atalay'a özgürlük için yürüyoruz" olarak belirlendi.

Yürüyüş programı ayrıca şu şekildedir:

  • 2 Ekim: Hatay'ın barınma sorununa karşı yürüyoruz
  • 3 Ekim: Deprem suçları
  • 4 Ekim: Hatay'ın su sorununa karşı yürüyoruz

Erkan Baş'ın başlattığı Özgürlük Yürüyüşü, Can Atalay'ın tahliyesi ve Gezi davası tutuklularının serbest bırakılması taleplerini dile getirmek amacıyla gerçekleştirilmektedir.