Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, salı günü televizyonda yaptığı konuşmada ülkede aniden sıkıyönetim ilan ettiğini ve "devlet karşıtı" güçleri ortadan kaldırma sözü verdi. Ülkedeki muhalefet, bu kararı siyasi kargaşaya yol açmakla suçladı ve Yoon'un istifa etmesi için artan bir baskı oluşturdu.

Parlamentodan Yoon’a Karşı Önerge

Güney Kore'deki muhalefet partileri, Yoon’un görevden alınması için parlamentoya bir önerge sundu. Yoon’un azledilmesi için parlamentonun üçte ikisinin desteği ve Anayasa Mahkemesi yargıçlarından en az altısının onayı gerekiyor. Meclis Başkanı Woo Won-sik, önergenin iki gün içinde görüşülmesi için oturum düzenlenmesi çağrısı yaptı.

Kabine Üyeleri de İstifa Çağrılarıyla Karşı Karşıya

Yoon’un kararlarının ardından, kıdemli danışmanları ve sekreterleri topluca istifa etmeyi teklif etti. Savunma Bakanı Kim Yong Hyun’un da aralarında bulunduğu kabine üyeleri, istifa çağrılarıyla karşı karşıya kaldı.

Yoon’un Sıkıyönetim Açıklamaları

Yoon, sıkıyönetimin ülkeyi "yeniden inşa etmeye ve yıkılmaktan korumaya" yardımcı olacağını belirtirken, "devlet karşıtı güçleri" ortadan kaldırma ve ülkeyi normalleştirme sözü verdi. Ancak bu açıklamaları, büyük bir muhalefetle karşılandı. Sıkıyönetim, Yoon'un kararından altı saat sonra, parlamento üyelerinin meclis binasına zorla girmesinin ardından kaldırıldı.