Kahramanmaraş merkezli depremlerin üzerinden 5 ay geçti. Cumhuriyet tarihinin en büyük depremi olan asrın felaketi, yurdun güneyini adeta yerle bir etti. Toplam 11 il, afetten etkilendi. Devletin tüm imkanları, ilk andan itibaren bölgeye seferber edildi. Mehmetçik, bakanlar, kurum ve kuruluşlar, STK'lar, afetzedelerin yaralarını sarmak için büyük bir mücadele ortaya koydu. Enkaz kaldırma ve yıkım işlemleri yapılırken, vatandaşların barınma ve beslenme ihtiyaçları da karşılandı. Tüm bunların gölgesinde, afet konutları için çalışmalar başladı.

AFET KONUTLARI YÜKSELİYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki afetlerde olduğu gibi bu depremde de konutların 1 yıl gibi kısa bir sürede tamamlanması talimatını verdi. Bunun üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı harekete geçti ve dönemin bakanı Murat Kurum, bölgenin kalkınması için çalışmalara başladı. Afet konutları kentlerde hızla yükselmekte ve tamamlanmaya yaklaşmaktadır. Seçimlerin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan kabinesini güncelleyerek Murat Kurum'un yerine Mehmet Özhaseki'yi getirdi. Yeni bakan Özhaseki göreve gelir gelmez deprem bölgesinde çalışmalara başladı ve kısa sürede yeni projeleri açıkladı. Adı “Yerinde Dönüşüm” olarak açıklanan proje, depremzedelere destek paketi olarak uygulanacak. Halkın merakla beklediği projenin detayları belli oldu.

BAŞVURULAR BUGÜN BAŞLIYOR

11 ilin hızla ayağa kaldırılması ve afetzedelerin evlerine kavuşmaları için başlatılacak Yerinde Dönüşüm projesine bugün e-Devlet üzerinden başvurular yapılabilecektir. Vatandaşlar, projeye ilişkin detaylı bilgileri Çağrı Merkezi ALO 181'den alabileceklerdir. Ayrıca Bakanlığa ait iki gezici tır, proje hakkında bilgilendirme ve tanıtım için bölgede hizmet verecektir. Mehmet Özhaseki, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi: "Yerinde Dönüşüm" projemiz bugün başlıyor. Yapım ve Dönüşüm Ofislerimizin resmi açılışını Hatay'da gerçekleştireceğiz. Yerinde Dönüşüm ile ilgili tüm sorularınız için ALO 181'i arayabilir veya Yapım ve Dönüşüm Ofislerimize uğrayabilirsiniz.

PROJENİN DETAYLARI

Yerinde Dönüşüm projesi kapsamında afetzedelere hem hibe hem de faizsiz kredi imkanı sunulacak. Konutlar için 500 bin lira, iş yerleri için ise 250 bin lira hibe verilecek. Ayrıca afetzedelere, iki yıl ödemesiz on yıl vadeyle faizsiz kredi imkanı sunulacak. Konutlar için 800 bin liraya, iş yerleri için ise 500 bin liraya kadar kredi kullanılabilecek. Yerinde Dönüşüm projesinde, sıvılaşma olan noktalarda, fay hatlarında ve dere yataklarında yapılaşmaya izin verilmeyecek. Bu şekilde, daha güvenli ve dayanıklı yapılar inşa edilmesi hedefleniyor.

Yerinde Dönüşüm Projesi kapsamında faaliyet gösteren Yapım ve Dönüşüm Ofislerinin adresleri aşağıdaki gibi sıralanmaktadır:

HATAY: Antakya, Defne, İskenderun, Belen, Kırıkhan, Samandağ, Hassa.

KAHRAMANMARAŞ: Dulkadiroğlu, 12 Şubat, Elbistan, Pazarcık, Türkoğlu, Afşin

MALATYA: Yeşilyurt, Battalgazi, Doğanşehir.

ADIYAMAN: Merkez, Gölbaşı, Besni, Kahta. GAZİANTEP: İslahiye, Nurdağı.