Kahramanmaraş, 6 Şubat tarihli depremin merkezi olarak kabul edilen bölgede, 72 bin 365 konut ve köy evinin Aralık 2023'e kadar anahtar teslimi yapılacak. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre, Aralık ayı sonuna kadar 8 bin 568 konut ve bin 769 köy evi tamamlanarak hak sahiplerine teslim edilecek.

Ayrıca, kentin ayağa kalkması ve ticaretin canlanması amacıyla Kentsel Tasarım Projesi kapsamında şehir merkezine 10 binin üzerinde konut ve iş yeri eklenerek, ekonomik canlılık sağlanacak. Azerbaycan Mahallesi'nde devam eden çalışmalar kapsamında zemin artı 3 veya 4 katlı yeni konutlar inşa ediliyor. Kentsel Tasarım Projesi alanında yer alan Kültü Park'ın da dönüşüm süreci başlatıldı. Afetzedeler, bu süreçte herhangi bir hak kaybına uğramadan, mevcut konut veya iş yerlerine sahip olacaklar.

Orta Hasarlı Binalara Yeni Uygulama

Orta hasarlı binaların güçlendirilmesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle yeni bir model uygulanmaya başlandı. Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 21 Kasım tarihinde AFAD'ın yayınladığı genelge ile güçlendirme taleplerinin 29 Aralık tarihine kadar ilgili belediyelere iletilmesi gerektiğini belirtti. Uygun görülen binalara en geç 5 Nisan 2024'e kadar ruhsat verilecek. Proje süreçlerinde zaman kaybını önlemek adına uzman bir ekip oluşturularak sürecin hızlandırılması planlanıyor.