Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulu'nun toplantısında politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 500 baz puan artırarak yüzde 35'e yükseltti. TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan başkanlığında gerçekleşen toplantı sonucunda alınan kararlar, enflasyonun kontrol altına alınmasına yönelik parasal sıkılaştırma politikasının süreceğini ve fiyat istikrarının sağlanması amacı doğrultusunda gerektiğinde faiz artışlarının kademeli olarak devam edeceğini yansıttı.

Kurul, faiz artışının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararlarını da almayı sürdürecek. Ayrıca, Türk lirası mevduat payının artırılmasına yönelik ilave adımlarla parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesi planlanıyor.

Kurul, son dönemde etkili olan ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskılar ile vergi düzenlemelerinin enflasyona etkisinin önemli ölçüde tamamlandığını vurguladı. Ancak yurt içi talepteki güçlü seyrin, hizmet fiyatlarındaki katılığın ve enflasyon beklentilerindeki bozulmanın hala enflasyon üzerinde baskı oluşturduğunu belirtti. Kurul, parasal sıkılaştırma politikasının etkisiyle dezenflasyonun 2024 yılında öngörülen patika ile uyumlu şekilde sağlanacağını ifade etti.

Açıklamada, enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine dair göstergelerin yakından takip edileceği ve fiyat istikrarının sağlanması amacı doğrultusunda TCMB'nin elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edeceği vurgulandı. Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede almaya devam edeceğini belirtti.