Hatay'da geçen yıl meydana gelen depremde 269 kişinin hayatını kaybettiği Rönesans Rezidans'ın müteahhidi Mehmet Yaşar Coşkun, yapılan soruşturmanın ardından iddianameyle yargılanacak. Yaşanan trajedinin ardından Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma sonucunda, Rönesans Rezidans'ın yapımında yaşanan ihmaller ve kusurlar ortaya çıktı.

Tutuklu ve Tutuksuz Sanıklar Belirlendi

Soruşturma kapsamında, rezidansın müteahhidi Mehmet Yaşar Coşkun'un yanı sıra, yapı denetim şirketinin yetkilileri Mehmet Haşim Eraslan ve Bülent Seküçoğlu ile kontrol elemanı Önder Artun tutuklandı. Ayrıca, yapı denetim şirketinin diğer yetkilileri A.K. ve İ.D. ile şantiye şefi B.M. ise tutuksuz olarak yargılanacaklar arasında yer aldı.

İddianame Kabul Edildi

Hatay 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı iddianameyi kabul ederek, yedi sanık hakkında bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma suçundan 22 yıl altışar aya kadar hapis cezası talep etti.

Bina Yapımında İhmal ve Kusurlar Tespit Edildi

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) tarafından hazırlanan bilirkişi raporu, rezidansın yapımında ciddi ihmal ve kusurların olduğunu ortaya koydu. Beton malzemelerin düşük kalitede olduğu, kolon ve perde donatılarında eksikliklerin bulunduğu raporda belirtilirken, yapı denetim aşamasında gerekli kontrollerin yapılmadığı vurgulandı.

Müteahhidin Savunması

Rönesans Rezidans'ın müteahhidi Mehmet Yaşar Coşkun ise kendisini savunurken, binanın sağlam olduğunu iddia etti. Binanın yan yattığını ancak çökme olmadığını ileri süren Coşkun, binanın 10 yıldır kullanımda olduğunu ve herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını ifade etti.

Haklarında Soruşturma Yürütülen Diğer Görevliler

İddianamede, Rönesans Rezidans'ın yıkılmasında tali kusurlu olduğu belirtilen dönemin Ekinci Belde Belediyesi yapı birim sorumluları ve diğer görevliler hakkında da soruşturma yürütüldüğü ancak kovuşturmaya yer olmadığına karar verildiği bilgisi yer aldı.