Rapora göre, ortalama satılık otomobil fiyatı geçen yılın Aralık ayına göre yüzde 65,9 artarak 860 bin 480 TL oldu. Ancak Kasım'a kıyasla yüzde 2,1 azalış yaşandı.

Reel Fiyat Endeksi ve Yıllık Artış Oranı

Enflasyondan arındırıldığında otomobil ortalama reel fiyat altı aydır düşüş gösteriyor. Reel fiyat endeksi Kasıma kıyasla yüzde 5 azalarak 212 oldu. Yıllık artış oranı da Mayıs'ta yüzde 47,9'dan Aralık'ta yüzde 0,7'ye gerileyerek neredeyse durağanlaştı.

Araç Sınıflarına Göre Değişimler

Araç sınıflarına göre yıllık fiyat artış oranı en yüksek yüzde 80 ile B sınıfında, en düşük yüzde 51,9 ile E sınıfında oldu. Otomobil fiyatlarına göre sınıflar arasında 2023 Aralık verilerine göre ortalama fiyat düşüşü yaşandı.

Yaş Gruplarına ve Yakıt Türüne Göre Analiz

Yaş gruplarına göre en yüksek yıllık artış oranı yüzde 94,2 ile 20 yaş ve üstü yaş grubunda görüldü. Yakıt türüne göre en yüksek yıllık artış oranı Benzin & LPG türünde (yüzde 81,5), en düşük artış oranı ise Elektrik türünde (yüzde 11,2) olarak kaydedildi.

İlan Sayısı ve Satışlar

Otomobil talep endeksi Kasım'a kıyasla yüzde 14,1 artarak canlılık gösterdi. İlan sayısındaki azalmaya rağmen satılan otomobil sayısının arttığı gözlendi.