Türkiye, tarihinin en büyük depremlerinden biri olan "2011 Van Depremi" ile sarsıldığında, bu felaketin yıkıcı etkileri tüm ülkeyi derinden etkiledi. 23 Ekim 2011 günü saat 13.41'de Van'da meydana gelen bu deprem, halk arasında "Tarihin en büyük falketlerinden" olarak nitelendirildi.

Depremin merkez üssü, Van şehir merkezine sadece 17 kilometre uzaklıkta bulunan Tabanlı köyüydü. 25 saniye süren bu depremin etkileri, Van'ın yanı sıra çevre illerde de hissedildi. Kandilli Rasathanesi, depremin büyüklüğünü Richter ölçeğine göre 6.6ML olarak belirledi, ancak ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu, Moment magnitüd ölçeğine göre 7.2 olarak değerlendirdi.

Depremin yıkıcı etkileriyle birlikte Türkiye, deprem sonrası toparlanma ve yardımlaşma sürecine girdi. Vatandaşlar, depremzedelerin yardımına koştu ve Türkiye'nin dört bir yanından yardım malzemeleri Van'a ulaştırıldı. Ancak, 2011 Van Depremi hala hafızalardan silinmeyen bir acı olarak hatırlanıyor.

Resmi kaynaklara göre, 3 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihleri arasındaki Van depremlerinde toplam 644 vatandaşımız hayatını kaybetti, 1.966 vatandaşımız yaralandı ve 252 vatandaşımız enkaz altından sağ olarak kurtarıldı.

Bu deprem, Türkiye'nin deprem gerçeği ile bir kez daha yüzleşmesine neden oldu ve ülkenin deprem riski yönetimi üzerinde daha fazla çalışması gerektiğini gösterdi. Türkiye, deprem konusundaki farkındalığını artırarak, gelecekteki felaketlere karşı daha iyi hazırlıklı olmayı amaçlamaktadır.