Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) 2023 yılının 2. çeyreğine ait "Türkiye Elektronik Haberleşme Sektörü 3 Aylık Pazar Verileri Raporu"nu değerlendirdi. Raporun çeşitli verilerini paylaşan Bakan Uraloğlu, Türkiye'nin elektronik haberleşme sektöründeki önemli gelişmeleri açıkladı.

Bakan Uraloğlu'nun açıklamalarına göre, Türkiye'de genişbant internet abone sayısı 93,1 milyona ulaşmış durumda. Bu abonelerin 71,7 milyonu mobil genişbant internet kullanıyor. Mobil abonelerin yüzde 91,8'i 4,5G hizmetini tercih ediyor. Ayrıca, Makine-Makine (M2M) abone sayısı da 8,5 milyona ulaştı.

2023 yılının ilk yarısı itibarıyla Türkiye'de taşınan toplam mobil numara sayısı yaklaşık 172 milyon olarak kaydedildi. Aynı dönemde sabit hatlarda numara taşınabilirliği uygulaması kapsamında ise yüzde 9,2 oranında artışla 2 milyon 465 bin 812 numara taşıma işlemi gerçekleşti.

Fiber altyapı konusunda da önemli gelişmeler yaşandı. 2023 yılının ilk yarısında yaklaşık 536 bin kilometre fiber altyapı oluşturuldu ve fiber internet abone sayısı 6,3 milyona ulaştı.

Ayrıca, elektronik sertifika hizmetleri de raporda yer aldı. Türkiye'de 6 yetkilendirilmiş elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı bulunuyor ve bu sağlayıcılar tarafından Haziran 2023 sonu itibarıyla 6,9 milyon elektronik imza ve 903 bin mobil imza olmak üzere toplam 7,8 milyon elektronik sertifika oluşturuldu.

Bakan Uraloğlu'nun açıklamaları, Türkiye'nin elektronik haberleşme sektöründeki önemli gelişmeleri ve genişbant internet erişimindeki büyümeyi yansıtıyor.