Toplantıya katılan birçok önemli isimle bir araya gelen Bakan Yumaklı, kırsal kalkınma projeleri ve deprem sonrası yapılan desteklere dair değerlendirmelerde bulundu.

Desteklerin Geniş Kapsamı

Bakan Yumaklı, IPARD programının kapsamını genişleterek 42 ilde olduğu gibi 81 ile yaygınlaştırdıklarını belirtti. Bu süreçte, kırsal alandaki girişimcilere 17 sektörde yeni yatırım imkanları sunduklarını ve 25 bin 645 projeye toplamda 45.6 milyar TL kaynak aktardıklarını ifade etti. Kahramanmaraş'ta ise 733 projeye 2 milyar TL'lik hibe desteği sağlandığını vurguladı.

Deprem Sonrası Destekler

Bakan Yumaklı, 6 Şubat depremleri sonrasında tarımsal desteklemelerden hayvan aşılamasına kadar bir dizi uygulama ve düzenlemeyi hayata geçirdiklerini söyledi. Çiftçilere mazot ve gübre desteklerini nakdi olarak ödeyerek bir miktar nefes almalarını sağladıklarını belirtti. Ayrıca, depremden etkilenenlerin kayıplarını karşılamak adına büyükbaş hayvanından küçükbaşa, kanatlı hayvanından arılı kovanlara kadar birçok kaybı karşıladıklarını ifade etti.

Kırsal Kalkınma Projeleri

Bakan Yumaklı, kırsal kalkınmayı desteklemek amacıyla IPARD programı başta olmak üzere bir dizi projeyi hayata geçirdiklerini dile getirdi. Bu projeler arasında Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı, Uzman Eller, ORKÖY, Genç Çiftçi, Bireysel Sulama Destekleri ve Makine ve Ekipman Projeleri bulunmaktadır. Bu destekleri artırarak sürdüreceklerini belirtti.

Kapanış ve Temenni

Bakan Yumaklı, toplantının sonunda IPARD programının genişleyerek ülkemize ve üreticilere hayırlı olmasını diledi. Türkiye genelinde kırsal kalkınma projelerine verdikleri desteklerin devam edeceğini ve bu desteklerin ekonomik kalkınmaya katkı sağlamaya devam edeceğini ifade etti.