Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesindeki "İslamofobi ve İrkçılık İnceleme Alt Komisyonu" toplantısında övgü aldı. CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Erdoğan'ın bu toplantıdaki yapıcı yaklaşımını ve arabuluculuk rolünü övdü.

Tanrıkulu, Erdoğan'ın toplantıdaki sözlerini değerlendirirken, "Sayın Erdoğan'ın grupta çok değerli bir paylaşımı, konuşması oldu" dedi. Erdoğan'ın, "Kullandıkları yöntemler ve sonuçları itibarıyla eleştirilmeye de desteklenmeye de ihtiyacı olan taraflar arasında körü körüne bir tarafın safında yer almak, sadece yaşanan krizi derinleştirmeye yarar. Bölgemizi içine girdiği bu anafordan süratle çıkarmak için Türkiye olarak arabuluculuk ve adaletli hakemlik dahil, üzerimize ne düşüyorsa yapmaya hazırız" dediğini hatırlattı.

Tanrıkulu, Erdoğan'ın bu sözlerini "Çok doğru bir yaklaşım, herkesin desteklemesi gereken ve Türkiye'nin bundan sonraki pratiklerde de rehber edinmesi gereken bir siyasal eksen" olarak değerlendirdi. Filistin-İsrail çatışmasının hem Türkiye hem de dünya için önemli olduğuna dikkat çekti. Tanrıkulu, Türkiye'nin yakaladığı itibar ve vizyonu kullanarak, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun dünya genelinde daha duyarlı, uzlaştırıcı ve arabulucu bir pozisyon alabileceğini belirtti.

Tanrıkulu, siyasi görüş ayrılıklarını bir kenara bırakarak İslamofobi, ırkçılık ve çatışmaların yaratacağı yeni nefret söylemi konusunda Parlamento ve alt komisyonun Hükümetle ortak çalışma yürütebileceğini ifade etti. Türkiye'nin uluslararası arenada daha etkili ve uzlaştırıcı bir rol üstlenmesi gerektiğini vurguladı.