Dr. Mehmet Öz, ABD’de bir TV programında ilginç bir tavsiyede bulundu. Dr. Öz, yatarken yastığın altına bir kalıp sabun koymanın huzursuz bacak sendromu gibi rahatsızlıklara iyi geldiğini iddia etti.

Huzursuz bacak sendromu nedir?

Huzursuz bacak sendromu, bacaklarda uyuşma, karıncalanma, yanma gibi rahatsız edici hislerin oluşması ve bunların dinlenme halinde artması, hareket ettirme veya ovma ile geçici olarak azalması şeklinde tanımlanan bir hastalıktır.

Huzursuz bacak sendromu olan kişiler genellikle uyku sorunları yaşarlar. Bu da gündüz yorgunluk, dikkat dağınıklığı, depresyon gibi sorunlara yol açabilir.

Sabun nasıl etki ediyor?

Dr. Öz, sabunun içindeki yağ asitlerinin cilt üzerinden emilerek sinir uçlarını rahatlattığını ve böylece huzursuz bacak sendromunu azalttığını söyledi. Dr. Öz, özellikle lavanta sabununu tercih ettiğini belirtti.

Dr. Öz, “Bunun çılgınca geldiğini biliyorum. İnsanlar eskiden bu çözümü kullandığında daha rahat uyuyordu” dedi. Dr. Öz, lavantanın veya herhangi bir sabun kalıbının yastığın altına yerleştirilmesinin rahatlatıcı bir etkisinin olduğunu ve çok yarar sağladığını düşündüğünü ifade etti.

Sabunun diğer faydaları nelerdir?

Sabunun yastığın altına konmasının sadece huzursuz bacak sendromuna değil, başka sağlık sorunlarına da iyi geldiği iddia ediliyor. Bazı kaynaklara göre, sabun;

  • Uykusuzluğa iyi gelir.
  • Kas kramplarını önler.
  • Migren ağrılarını azaltır.
  • Sinüzit ve burun tıkanıklığına yardımcı olur.
  • Romatizma ve eklem ağrılarını hafifletir.

Ancak bu iddiaların bilimsel bir kanıtı yoktur. Sabunun yastığın altına konmasının herhangi bir zararı olmadığı için denemekten zarar gelmez.