Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen proje, “Üç Boyutlu Şehir Modelleri” ile entegre şekilde çalışacak. Vatandaşlar bu sistem üzerinden herhangi bir taşınmazın değerini; aynı mahalle veya sokaktaki benzer yapılarla karşılaştırmalı olarak görebilecek. Yapay zekâ destekli analizler sayesinde, bir mülkün yatırım getirisi, satış değeri tahminleri, maliyeti ve konut arz-talep dengesi ayrıntılı olarak kullanıcıya sunulacak.

Fiyat manipülasyonunun önüne geçilecek

Proje ile birlikte özellikle büyükşehirlerde yaşanan fiyat şişirmeleri ve manipülasyonların önüne geçilmesi amaçlanıyor. Böylece yatırımcılar daha isabetli kararlar verirken, alım-satım süreçlerinde şeffaflık sağlanacak.

Afet riski ve kentsel dönüşümde de kullanılacak

Bakan Murat Kurum, sistemin sadece fiyat şeffaflığı değil, aynı zamanda şehirlerin afete hazırlık süreçlerine de katkı sunacağını belirtti. Kurum, “Bu çalışma, taşınmazlara dair tüm verilerin tek noktadan izlenmesini mümkün kılacak. Kentsel dönüşüm, imar planlaması, afet yönetimi gibi kritik alanlarda sağlıklı kararlar alınmasına yardımcı olacak” dedi.

Uygulama kademeli yaygınlaşacak

2026’nın ilk çeyreğinde İstanbul’da pilot uygulama olarak başlayacak olan sistemin, 2027 yılının ortasına kadar 81 ilde faaliyete geçmesi planlanıyor. Böylece ülke genelindeki tüm taşınmazların piyasa değerleri dijital sistemde izlenebilir hale gelecek.