İsrail Silahlı Kuvvetleri (IDF), "Demirden Kılıçlar" operasyonunu başlattı. Kassam Tugayları Komutanı Muhammed ed-Dayf, Aksa Tufanı'nın ilk aşamasında 5 bin roket ve havan fırlattıklarını açıkladı. Hamas lideri İsmail Heniyye, Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırıya tepki olarak "bir kahramanlık savaşı" içerisinde olduklarını belirtti.

Filistinli İslami Cihad örgütü de savaşçılarının Hamas operasyonuna katıldığını duyurdu. Filistinli silahlı gruplar, İsrail'in Sderot kentinde bir polis merkezini ele geçirdi. Hamas, Gazze Şeridi'nin güneydoğu sınırındaki İsrail'e ait Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı'nı ve çevresindeki askeri noktayı ele geçirdiğini iddia etti.

İsrail, işgal altındaki Batı Şeria'dan Doğu Kudüs'e giriş çıkışları kapattı. İsrail ordusundan yapılan açıklamaya göre, Gazze Şeridi'ndeki Filistinli grupların fırlattığı roketlerden bazıları "Demir Kubbe" hava savunma sistemleri tarafından imha edildi.

Netanyahu: "Savaşı Kazanacağız"

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Savaştayız ve bu savaşı kazanacağız" dedi. Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze Şeridi etrafında 80 kilometre yarıçapındaki bölgeyi askeri alan ilan ederek yedek askerleri göreve çağıran bir kararnameyi imzaladı. Gallant, Hamas'ın İsrail'e karşı savaş başlatarak "büyük bir hata" yaptığını söyledi. İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ise, "İsrail zor bir zamandan geçiyor" ifadesini kullanarak halka sükunet çağrısında bulundu.

Uluslararası Destek ve Çatışmanın Yayılması

İngiltere, Almanya, Fransa gibi ülkeler İsrail'e destek açıklamaları yaparken İran, Hamas'ın operasyonunu desteklediğini bildirdi. Lübnan'daki Hizbullah örgütü de, "Bu operasyon, işgale ve İsrail'le normalleşme arayışındaki ülkelere açık bir mesaj" ifadelerini kullandı.

Can Kayıpları Artıyor

İsrail Kanal 12 televizyonunun haberine göre, Gazze'den atılan roketler nedeniyle İsrail'de en az 22 kişi hayatını kaybetti ve yaralananların sayısı 500'ü geçti. Çatışmalarda ayrıca en az 4 Filistinli hayatını kaybetti. Ordu, Gazze sınırı yakınlarındaki yerleşimcilerden güvenlik tehlikesi nedeniyle evlerinden çıkmamalarını istedi. Filistinlilere ait sosyal medya hesaplarında, Kassam Tugayları mensupları tarafından öldürülen ve yaralı olarak ele geçirilen bazı İsrail askerlerinin görüntüleri paylaşıldı.

Savaş Durumu Alarmı

İsrail ordusu son gelişmelerin ardından "savaş durumu alarmı" ilan etti. Gazze Şeridi'nden silahlı bir grubun İsrail topraklarına sızdığı belirtildi. Sosyal medyada paylaşılan görüntülere göre, Gazze yakınları