Milyonlarca özel sektör çalışanını ilgilendiren zam oranları netlik kazanmaya başladı. Özellikle bazı sektörlerde çalışanlar, yüzde 71'e kadar varan zam oranlarıyla karşılaşacak. Merkez Bankası'nın yılsonu enflasyon tahminine göre, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aylığına ocak ayında yüzde 37.76, memurlara ise yüzde 49.96 zam yapılması bekleniyor. En düşük memur maaşı 33 bin liraya yaklaşırken, en düşük memur emekli aylığı da yaklaşık 15 bin lira olacak.

Asgari ücrette ise bu yıl bir kez zam yapılacak ve beklenti, geçmiş yıllara kıyasla daha yüksek oranlarda bir artış olacağı yönünde. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, asgari ücret konusunda, "Asgari ücrette mesele tarafları mağdur etmeden bir neticeye varabilmek" ifadelerini kullanarak, çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Özel sektörde ise zam oranları asgari ücret zammına paralel olarak ilerliyor. Ancak bazı şirketler, asgari ücret artışını beklemeden zam oranlarını şimdiden açıklamaya başladı. Genel olarak özel sektörde beklenen zam oranları yüzde 50'ye yakın bir artışı işaret ediyor.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Emin Yılmaz, asgari ücret zammı hakkında yaptığı açıklamada, "Eğer yıl sonu enflasyon yüzde 62 olursa, asgari ücret yüzde 35.26'lık zamla 11 bin 402 TL'den 15 bin 422 liraya çıkacak. Bu durumda refah payı eklentisiyle birlikte yüzde 50'yi aşabilir ve 17 bin 103 TL'ye kadar çıkabilir" ifadelerini kullandı.

Özel sektörde zam oranları ise sektörlere göre değişiklik gösteriyor. Sigorta sektöründe yüzde 71 zam yapılması hedeflenirken, holdinglerde zam oranı yüzde 56, sağlık ve ilaç sektöründe çalışanları yüzde 55 bekliyor. Maden sektöründe ise yüzde 51'lik bir artış öngörülüyor.

Otomotiv, bankacılık, teknoloji, finansal hizmetler, lojistik, perakende ve hizmet sektörü çalışanları ise 2024'te yüzde 50 oranında zam alacaklar. Geçtiğimiz yıl en çok zam yapan sektörler lojistik, perakende ve enerji sektörü olmuştu.

Dünya genelindeki haberlere göre, en fazla ücret artışı gösteren iş kolları arasında tedarik zinciri, üretim ve mühendislik yer alıyor. Yeni mezun rollerinde ise yapay zeka ve teknoloji öncelik kazanmış durumda.

MAAŞLARIN EN YÜKSEK OLDUĞU İLLER İstanbul en yüksek ücret alan bölge konumunda. Ancak İzmir ve Ankara bölgeleri ile İstanbul arasındaki ücret farkı her geçen yıl kapanmaya devam ediyor. Yeni mezun ve genel müdür arasındaki ücret farkının da birbirine yaklaştığı gözlemleniyor.

Mercer Türkiye ve Doğu Akdeniz Kariyer Bölge Lideri Şadiye Azışık Kılcıgil, konuyla ilgili olarak, "2024 yılında firmaların çalışanlarına yapması beklenen toplam ücret oranı artışı yüzde 50 olarak tespit edildi. Türkiye'de özellikle pandemi sonrasında yaşanan ekonomik dalgalanmalarla birlikte yüksek enflasyon, çalışan tarafında ücret artış beklentilerini de yükseltiyor" dedi.