Antrenör Atakan Songur, sağlıklı bir vücudun herkes için farklı olduğunu belirtirken, "Sağlıklı bir vücut kişiden kişiye değişebilen bir şey. Mesela kilo tamamen görsel bir şey. Bizim için önemli olan sadece form, siz altmış kilo da olabilirsiniz. Siz altmış kiloda nasıl görünmek istiyorsanız, nasıl daha iyi hissediyorsanız o şekilde olabilirsiniz. İlla ki ben 55 kiloya düşeyim, karın kaslarım çıksın diye düşünmemeniz lazım. Tartının bir önemi yok, siz nasıl rahat hissediyorsanız o şekilde olmalısınız." dedi.

YAĞLAR KASA DÖNÜŞÜR MÜ?

Songur, vücuttaki yağların kas dokusuna dönüşmediğini ve kasların da sporu bıraktığınızda veya kötü beslendiğinizde yağa dönüşmediğini vurguladı. "Vücuttaki mekanizma iyi beslenip spor yaptığımız zaman yağları yakmaya başlar, ekstra olarak da kasları yapım aşamasına sokar. Bir elinize bir beyaz ekmek alın. Diğer elinize ise kırmızı et alın. O elinizdeki ekmeği kırmızı ete dönüştürebilir misiniz?" örneği ile yağların kas dokusuna dönüşmesinin mümkün olmadığını açıkladı.

SPORDAN ÖNCE VE SONRA NELER YEMELİYİZ?

Spor öncesinde ve sonrasında beslenme hakkında da önerilerde bulunan Songur, antrenmanların aç karınla yapılması gerektiğini belirtti. "Eğer ki vücut geliştirme ile uğraşıyorsanız, amacınız kas büyütmek ve hacimlendirmek ise karbonhidrat alımını antrenmandan bir saat önce (veya sindirim hızınıza göre iki saat önce de olabilir) yaparsanız antrenmana daha enerjik bir şekilde başlarsınız. Antrenmandan on beş, yirmi dakika önce yemek yemeyi bırakmalısınız. Antrenmanı aç karnına yapmalısınız ve antrenman süresi altmış dakikayı geçmemelidir. Antrenmandan sonra kilo vermek istiyorsanız düşük karbonhidratlı bir yemek tercih etmelisiniz, kilo almak istiyorsanız ise yüksek karbonhidratlı bir yemek daha iyi olabilir. Antrenmandan yarım saat sonra beslenmeniz daha faydalı olabilir." dedi.

YARIŞMAYA HAZIRLANANLAR NASIL BESLENİYOR?

Songur, yarışmaya hazırlanan kişilerin beslenmesinin oldukça maliyetli ve zor bir süreç olduğunu açıkladı. "Öncelikle çok maliyetli bir şey oluyor. Diyet gerçekten çok zor bir şey. On kilo tavuk bir haftada bitiyor. Her sabah mutlaka yulaf yiyorum, altı tane yumurta yiyorum. Yanında vitamin takviyelerim var. Tabii ki bu kişiden kişiye göre değişiyor. Akşam 18:30-19:00’dan sonra yemek yemeyi kesiyorum ve yatana kadar aç kalıyorum." şeklinde konuştu.