Doğumsal kulak şekil bozukluklarının bebeklerin yüzde 5'inde ilerleyen yaşamlarını etkileyebilecek kalıcı şekil bozukluğu oluşturabileceğini söyleyen Dr. Cilli, kepçe kulak, sarkık kulak, Spock kulak, Stahl kulak, sarmal şekil bozukluğu ve eksik antiheliks şekli gibi ciddi bozuklukların örneklerini verdi. Bebeklerin ilk 6 haftasında yapılan doğru müdahalelerin, kulak şeklini yüzde 100'e yakın oranda düzeltebileceğini ve müdahalenin ne kadar erken yapılırsa başarı şansının o kadar yüksek olduğunu belirtti.

Dr. Cilli, kulak şekil bozukluklarının sadece kozmetik bir problem olmadığını, aynı zamanda ilerleyen yaşlarda çocuğun psikolojisini olumsuz etkileyebileceğini ve gözlük kullanımı gerektiğinde dezavantaj yaratabileceğini vurguladı.

Ayrıca, yenidoğan döneminde müdahale edilmediğinde ileride cerrahi işlem gerekebileceğini ve cerrahi tedavinin hem riskli hem de maliyetli olduğunu belirtti. Dr. Cilli, kulak şekil bozukluklarının düzeltilmesinde kullanılan silikon kalıplama yöntemi ile ameliyatsız müdahalelerin mümkün olduğunu ve bu sayede çocukların gelecekteki olası sorunlarının önüne geçildiğini belirtti.