TCMB Başkanı Fatih Karahan, enflasyon raporu toplantısında kredi kartı harcamalarındaki yükselişi değerlendirerek, kredi kartlarına yönelik yeni düzenlemelerin gündemde olduğunu açıkladı. Karahan, Aralık ayında kredi kartı harcamalarında yaşanan artışı not ettiklerini ve bu durumu geçici olup olmadığını belirlemenin henüz mümkün olmadığını ifade etti.

Başkan Karahan, kredi kartlarıyla ilgili düzenleme yapılması gerektiğini düşündüklerini belirterek, bu konuda birkaç fikirlerinin olduğunu ve çalışmaların sürdüğünü aktardı. Belirli bir aşamaya geldiklerinde kamuoyuyla paylaşacaklarını belirtti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten Kredi Kartı Borçları İle İlgili Sinyaller

Dünya gazetesinin geçen ayki haberine göre, bankacılar kredi kartı borçlarındaki hızlı artışa dikkat çekmiş ve tedbir alınması gerektiği konusunda uyarılarda bulunmuştu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de yaptığı açıklamada, kredi kartı kullanımına ve kredilere sınırlama getirileceği sinyalini vermişti.

Eylül ayında yapılan açıklamada Şimşek, "Kredi kartları, bireysel kredi, taşıt kredisi ve ikinci konut kredisinde sadece faizleri artırarak değil, bankalar üzerinden kredi verme iştahını keserek de kredi büyümesini düşüreceğiz" demişti.

Bankaların Kredi Kartı Alacakları Arttı

Bu çerçevede, 31 Temmuz 2023'te alınan bir kararla havayolları, seyahat acenteleri ve yurt dışı konaklama harcamalarında kredi kartı taksitlendirme seçeneği kaldırılmıştı. Beyaz eşya, elektronik eşya, bilgisayar ve tablet alımlarında da taksit sayılarına sınırlamalar getirilmişti.

Karahan, Perşembe günü düzenlediği toplantıda kredi büyümesinde oluşabilecek aşırılıklara izin vermeyeceklerini belirtti ve gelecek dönemde atılacak adımları kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi.

Ancak son verilere göre, tüketici kredilerindeki hızlanma devam ediyor ve bu durum kredi kartı kullanımındaki artışın devam edebileceğine işaret ediyor. Yılbaşından bu yana tüketici kredilerindeki büyüme oranı yüzde 22 olarak kaydedildi.