Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yurdanur Kılınç, çocukluk çağı kanserlerinin bilinen bir tarama programının olmamasına rağmen erken teşhisle birçok kanserin tedavi edilebileceğini ifade etti. 15 Şubat'ta kutlanan "Uluslararası Çocukluk Çağı Kanserleri Günü" nedeniyle yaptığı açıklamada, belirtilere dikkat çekerek erken teşhisin önemini vurguladı.

Belirtiler ve Erken Teşhis

Prof. Dr. Kılınç, çocukluk çağı kanserlerinin belirtilerini sıralayarak, beklenmeyen kitleler, halsizlik, kansızlık belirtileri, enfeksiyonlara yatkınlık, lenf düğümlerinde şişlikler gibi belirtilerin erken teşhis için önemli olduğunu belirtti. Erken teşhisin çocukların sağlığına kavuşabilmesi için hayati önem taşıdığını ifade etti.

Tedavi Süreci ve Uygulanan Yöntemler

Prof. Dr. Kılınç, tedavi sürecinin çocuğun genel durumu, kanserin türü ve evresine bağlı olarak planlandığını belirtti. Lösemi türü kanserlerde kemoterapi uygulanırken, doku ve organ kanserlerinde cerrahi, kemoterapi ve radyoterapi gibi yöntemlerin kullanılabileceğini açıkladı. Ayrıca, tedavi sürecinde çocuklara ve ailelerine psikososyal destek sağlanmasının önemine de değindi.

Erken Teşhisle Başa Çıkma Şansı Artar

Prof. Dr. Kılınç, erken teşhis ve tedavinin çocukluk çağı kanserleri ile başa çıkma şansını artırdığını vurgulayarak, her durumun farklı olduğunu ve uzman bir sağlık profesyoneli ile görüşmenin en iyisi olduğunu belirtti.