SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Cenk Cankuş, kış aylarında buzlu ve karlı hava koşullarında düşme ve sakatlanma riskine karşı uyarılarda bulundu. Dr. Öğr. Üyesi Cankuş, özellikle ileri ve orta yaş gruplarında ayak bileği kırıklarının arttığını belirterek, bu konuda dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

Nörolojik Sorunları Olanlar İçin Öneriler

Yaşlı hastaların, nörolojik sorunları veya denge sorunları varsa, kaygan zeminlerde yürürken baston veya yürüme yardımcıları kullanmalarının önemli olduğunu ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Cankuş, bu tür yardımların denge sağlamada ve düşme riskini azaltmada etkili olduğunu söyledi. Ayrıca, destek almadan veya kaymayı önleyen malzemeler kullanmadan hareket etmenin ayak veya el bileğinde kırıklara neden olabileceğini belirtti.

Ayak ve El Bileği Kırıkları Hakkında Bilgi Verildi

Dr. Öğr. Üyesi Cankuş, kış aylarında özellikle ayak bileği kırıklarının daha sık görüldüğünü söyledi. Ayak bileğinde burkulma, düşme veya kayma sonucu ortaya çıkan kırıkların genellikle basit ve orta enerjili olduğunu belirten Cankuş, hastaların bu durumu fark ettiklerinde acil servislere başvurduklarını ifade etti. El bileği kırıklarıyla ilgili de bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Cankuş, sert ve kaygan zeminde el bileği üzerine düşülmesi sonucu yaşanan kırıkların genellikle ileri yaşlarda kemik erimesiyle bağlantılı olarak görüldüğünü aktardı.

Önlemler ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Buzlu ve karlı havalarda alınması gereken önlemleri sıralayan Dr. Öğr. Üyesi Cankuş, ayakkabıların hava koşullarına uygun olması, küçük adımlarla yürünmesi, ellerin cepte olmaması, güneş gözlüğü kullanılması, bina içerisinde kayma ihtimaline karşı ayakkabı tabanlarının temizlenmesi gibi tedbirlerin alınmasını önerdi.